Philips gaat samenwerken met grootste apotheekketen van Singapore om inwoners te screenen op slaapapneu

Samenwerkingsverband richt zich op bewustwording rond slaapapneu en diagnostische thuistests voor mensen die mogelijk risico lopen
Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) heeft vandaag aangekondigd dat de onderneming gaat samenwerken met Guardian Health & Beauty, de grootste apotheek-keten in Singapore. Philips en Guardian gaan in de komende drie maanden klanten screenen op slaapapneu in een aantal Guardian-apotheken verspreid over Singapore. Obstructieve slaapapneu (OSA) is wereldwijd een veelvoorkomende slaapstoornis. Onbehandelde OSA kan leiden tot ernstige chronische aandoeningen zoals diabetes en hartaandoeningen. Philips en Guardian willen OSA-patiënten ondersteunen bij het diagnosticeren en behandelen van deze aandoening.
slaapapneu-200x189
Naar schatting lijdt ca. 15 procent van de bevolking van Singapore aan OSA, waarbij mannen een bijna vier keer hoger risico lopen op deze aandoening.[1] Bijna 42 procent van de Singaporezen die vanwege een hartaanval worden opgenomen in het ziekenhuis blijken te lijden aan ongediagnosticeerde ernstige OSA.[2] Meer onderzoek en bewustwording is dus hoognodig. “Door bewustwording te bevorderen in Guardian-apotheken willen we de algehele gezondheid en kwaliteit van de nachtrust bevorderen bij mensen die mogelijk lijden aan ongediagnosticeerde OSA”, zegt Suvendra Das, General Manager van Philips Healthcare in Singapore.

Dit is het eerste initiatief in zijn soort dat in Singapore wordt opgezet om OSA te bestrijden. Philips en Guardian richten zich op mensen die lijden aan ongediagnosticeerde slaapapneu, en hanteren daarbij een tweeledige aanpak die bestaat uit voorlichting over OSA en een thuistest om de aandoening te kunnen opsporen.

Eerder dit jaar maakte Philips ook de resultaten bekend van een grootschalig wetenschappelijk onderzoek onder eigen personeel naar het voorkomen van slaapapneu waaraan meer dan 4.000 in Nederland werkzame medewerkers deelnamen. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de ApneuVereniging en internationale universiteiten, waaronder de Universiteit Twente. Hieruit bleek dat ook in Nederland de aandoening veel vaker voorkomt dan gedacht en mensen, ondanks mogelijk ernstige consequenties, zich vaak niet bewust zijn te lijden aan deze ernstige chronische aandoening.

Opzet
Vanaf augustus kunnen klanten in vijf Guardian-apotheken voorlichtingsmateriaal over OSA verkrijgen in speciale RUSleeping™-kiosken. Met behulp van deze informatie kunnen ze eventuele symptomen beter herkennen. Guardian-klanten die een OSA-screening willen ondergaan, worden vervolgens verzocht een vragenlijst in te vullen die speciaal is ontworpen om te bepalen of ze risico lopen op OSA. Na het invullen van de vragenlijst verstrekt een Guardian-apotheker een RUSleeping™ Real-Time Screener (RTS), een apparaat waarmee mogelijke slaapstoornissen thuis kunnen worden gediagnosticeerd. Om het apparaat mee naar huis te nemen, betaal de klant een kleine borgsom die hij terugkrijgt als hij het apparaat weer inlevert. Philips gaat tevens een specifieke training geven aan een team van apothekers in alle vijf Guardian-apotheken.

 

Als de klant eenmaal thuis is in zijn gewone slaapomgeving, registreert het RTS-apparaat gedurende één nacht (negen uur) allerlei gegevens over het slaappatroon die kunnen duiden op slaapapneu. Het apparaat kent een uniek nummer toe aan elke gebruiker en registreert ‘live’ gegevens die wijzen op mogelijke onderbrekingen in de ademhaling, een van de symptomen van slaapapneu. Als de gebruiker één nacht met het apparaat heeft geslapen, moet hij het weer inleveren bij de Guardian-apotheek. Als de geregistreerde gegevens wijzen op mogelijke OSA, zal een speciaal getrainde apotheker de gebruiker ter plekke adviseren over behandelingsmogelijkheden.

Met deze unieke voorlichtings- en screeningscampagne willen Philips en Guardian de bewustwording rond slaapapneu bevorderen en mensen die lijden aan ongediagnosticeerde OSA helpen om hun welzijn en algehele gezondheid te verbeteren. “Wij zijn verheugd dat we als eerste in Singapore gaan samenwerken met Philips om mensen bewuster te maken van obstructief slaapapneu. Dankzij dit initiatief zullen meer inwoners van Singapore zich realiseren dat deze aandoening überhaupt bestaat en zo vroeg mogelijk moet worden behandeld”, aldus Wong Chee Fah, Director Sales, Operations & Pharmacy Practice bij Guardian Health & Beauty. “We zijn ervan overtuigd dat we met deze dienst Singaporezen kunnen aanmoedigen om meer aandacht te besteden aan hun slaapgedrag.”

De RUSleeping™-kiosken en de TRS-apparaten zijn vanaf 5 augustus 2013 alleen te vinden in de Guardian-apotheken in Jurong Point, Paragon, Causeway Point, Nex en Ion Orchard.

Over obstructieve slaapapneu (OSA)
Naast voeding en lichaamsbeweging wordt slaap vaak beschouwd als de derde pijler waarop een goede gezondheid rust. Obstructieve slaapapneu is een van de meestvoorkomende slaapstoornissen. Ongeveer 2 à 4 procent van alle volwassenen wereldwijd heeft er last van. Deze aandoening wordt gekenmerkt door het dichtklappen van de bovenste luchtweg (achter de tong) tijdens de slaap, waardoor de ademhaling wordt belemmerd. Als behandeling uitblijft, kan slaapapneu bijdragen aan de ontwikkeling van hoge bloeddruk, diabetes, hartaanvallen en beroertes.

 

Er zijn veel mogelijke oorzaken van OSA, waaronder overgewicht, het verouderingsproces en een relatief kleine kaak (wat veel voorkomt onder Oost-Aziaten). De volgende symptomen kunnen wijzen op slaapapneu:

·         regelmatig luid snurken;
·         onderbrekingen in de ademhaling of happen naar adem;
·         regelmatig in slaap vallen, bijvoorbeeld tijdens het lezen, tv-kijken of autorijden;
·         hoge bloeddruk.

Bron: Koninklijke Philips N.V.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen