Hypnose helpt barende vrouwen niet

Array

vrouwVrouwen die voorafgaand aan de bevalling hypnosetraining krijgen, hebben bij de baring evenveel pijnstilling nodig als aanstaande moeders die deze interventie niet ondergingen. Dat blijkt uit een Australische gerandomiseerde studie onder 448 zwangere vrouwen (BJOG. 2013; epub 3 juli).

Een therapeut bracht de minstens 34 weken zwangere vrouwen drie keer onder hypnose en gaf ze bovendien een instructie-CD met aanwijzingen voor hypnotische ontspanningsoefeningen tijdens de bevalling. Een tweede groep vrouwen luisterde naar de CD in het bijzijn van een niet in hypnose getrainde verpleegkundige, en de laatste groep kreeg alleen standaardzorg. Overigens kwam minder dan 50% van de vrouwen in de hypnosegroep ook daadwerkelijk bij alle drie de sessies opdagen.

De onderzoekers vroegen zich met name af of hypnosetraining het percentage vrouwen kon terugdringen dat gedurende de bevalling pijnstilling nodig had, zoals spierinjecties met een opioïd of een ruggenprik. Een significant verschil vonden ze echter niet: van de gehypnotiseerde vrouwen gebruikte 81,2% minstens één vorm van pijnstilling, tegen 76,9% van de controlegroep. Ook voor alle andere gemeten parameters, zoals de manier en duur van bevallen of het aantal dagen dat de vrouwen na de bevalling in het ziekenhuis bleven, vonden de onderzoekers geen verschillen. Tegen de verwachtingen in was het bij de gehypnotiseerde vrouwen significant vaker nodig de bevalling in te leiden.

Medisch gezien lijkt hypnose de baring dus niet te vergemakkelijken, aldus Allan Cyna en collega’s (University of Adelaide). Ze merken op dat de helft van de gehypnotiseerde vrouwen desondanks het gevoel had dat de hypnose tijdens de bevalling had geholpen. Of dat gevoel opweegt tegen een schijnbaar grotere kans dat de bevalling moet worden ingeleid is twijfelachtig.

Bron: NTvG/Lucas Maillette de Buy Wenniger

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen