Minder kans op overlijden na maagkankeroperatie in ervaren ziekenhuis

0
613

In Nederland hebben maagkankerpatiënten een grotere kans om te overlijden na een operatie dan in het buitenland. Dit komt doordat behandelteams soms onvoldoende ervaring hebben met het uitvoeren van deze operaties. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau MediQuest en de AD ziekenhuis top 100, die volgende maand verschijnt.

Ziekenhuizen moeten patiënten doorverwijzen naar een ander ziekenhuis wanneer de norm niet gehaald wordt. Dit gebeurt echter niet altijd. Een derde van de ziekenhuizen verrichte vorig jaar te weinig maagkankeroperaties. “Doordat de cijfers nu openbaar zijn, weten ook Nederlandse patiënten waar ze aan toe zijn, maar het zal vooral ziekenhuizen stimuleren om actie te ondernemen. Ze moeten zorgen dat ze aan de norm gaan voldoen,’’ zegt directeur Jon Schaefer van MediQuest.

zt5j_operatiekamerWetenschappelijke studies hebben aangetoond dat als een ziekenhuis veel ervaring heeft bij een ingreep, er uiteindelijk minder patiënten overlijden. Het is dan ook belangrijk dat ziekenhuizen de norm van minimaal 10 maagkankeroperaties per jaar halen.

Lees hier het originele artikel uit het Algemeen Dagblad van 28 augustus 2013: Maagoperatie bij kanker vaak onder de maat.

Bron: MediQuest