De internationale gemeenschap moet het recht op gezondheid herbevestigen, zeggen onderzoekers

gezondheidEerder dan te zoeken naar een nieuw stel millenniumdoelen in verband met gezondheid, zou de internationale gemeenschap haar engagement voor het recht op gezondheid voor iedereen moeten hernieuwen. Dit is de belangrijkste aanbeveling van een nieuw rapport van een internationale groep onderzoekers die de vooruitgang van internationale gezondheidsdoelen analyseert vanuit het perspectief van de mensenrechten.

Het rapport is gebaseerd op de meningen van mensen uit gemarginaliseerde gemeenschappen, die rechtstreeks belang hebben bij de inhoud van deze doelstellingen. Het document wordt gepresenteerd in de aanloop naar de internationale top over de toekomst van de internationale ontwikkelingsagenda, die later deze maand in New York zal plaatsvinden.

De internationale onderzoekers, gecoördineerd door mensenrechtenadvocaat Gorik Ooms van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen, interviewden gemarginaliseerde gemeenschappen in 11 landen.

Gorik Ooms: “Wij zagen dat gemarginaliseerde gemeenschappen het idee van een internationaal gedefinieerd minimum-gezondheidszorgpakket verwerpen. Volgens hen moet gezondheidszorg worden aangepast aan hun specifieke behoeften, en ze willen rechtstreeks worden betrokken bij de beslissingen die hun leven gaan beïnvloeden. En dat is wat het recht op gezondheid hen belooft.”

Het nieuwe rapport stelt een enkel gezondheidsdoel voor: de verwezenlijking van het recht op gezondheid voor iedereen, met twee mikpunten: universele gezondheidszorg en een gezonde sociale en natuurlijke omgeving.

“Deze elementen van het recht op gezondheid – het recht op gezondheidszorg en het recht op een gezonde omgeving – komen terug in alle voorstellen die door de Verenigde Naties worden overwogen. Dus waarom niet een kat een kat noemen? We hebben al een internationaal overeengekomen norm die een aantal belangrijke principes omvat, zoals de gedeelde verantwoordelijkheid tussen staten die assistentie nodig hebben en de internationale gemeenschap, en het insluiten van gemeenschappen in besluitvormingsprocessen,” aldus Ooms.

Op 23 september verzamelen wereldleiders tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York om de vooruitgang van de millenniumdoelen te bespreken, en de doelen bij te stellen. Het nieuwe rapport draagt bij tot het debat over de plaats van gezondheid in die agenda.

Het rapport is een resultaat van het Go4Health-onderzoeksproject, dat wordt gefinancierd door de Europese Unie en de regeringen van Australië en Canada. Dit onderzoeksconsortium, gecoördineerd door het ITG, heeft academische en maatschappelijk middenveld-partners in Afrika, Azië, Australië, Europa , Noord – en Latijns Amerika.

Lees het rapport: “Het realiseren van het recht op gezondheid voor iedereen: het gezondheidsdoel voor de mensheid”, www.go4health.eu/wp-content/uploads/Go4Health-interim-report-September-2013.pdf
Bron: Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen