UMC St Radboud transparant over mortaliteit en morbiditeit kanker

Array

Het UMC St Radboud vindt transparantie in de zorg belangrijk. Om die reden maakt het de cijfers bekend over de uitkomsten van de behandeling van longkanker en kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen. Daarnaast worden de ervaringen van patiënten met deze vormen van kanker openbaar gemaakt. Zo kunnen mensen de juiste informatie  vinden over hun ziekte en de daarbij behorende behandeling en  wachttijden. Eerder werden al cijfers over hartchirurgie en de behandeling van een herseninfarct gepubliceerd. Met de presentatie van de uitkomsten van de behandeling van kanker, wordt de informatie voor patiënten, verwijzers en andere geïnteresseerden verder uitgebreid. Het UMC St Radboud is het eerste ziekenhuis in Nederland dat de uitkomsten van de behandeling van kanker presenteert. In de toekomst zullen meer cijfers openbaar worden gemaakt.
UMC-St-Radboud-diagnostiekTransparantie
“We willen transparant zijn over uitkomsten van zorg. Niet alleen om zichtbaar te maken welke kwaliteit we leveren, maar ook om onze zorg te verbeteren. Patiënten dienen de best mogelijke behandeling te krijgen”, zo vertelt Melvin Samsom, voorzitter Raad van Bestuur. Het Radboud maakt als eerste ziekenhuis in Nederland cijfers bekend over de uitkomsten van de behandeling van kanker. Het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO) vindt het belangrijk dat deze patiënten de juist informatie kunnen vinden over de behandeling.  “De kwaliteit van de zorg is nu nog niet inzichtelijk, dus ook niet te vergelijken. We hopen dat meer ziekenhuizen dit voorbeeld gaan volgen, zodat in de toekomst de kwaliteit van de zorg voor de patiënt met kanker er in heel Nederland beter van wordt”, aldus prof. dr. Han van Krieken, voorzitter dagelijks bestuur RUCO.  Het streven van het Radboud is dat voorjaar 2014 de uitkomsten van alle soorten van kanker openbaar gemaakt zijn.

De cijfers die het UMC St Radboud presenteert, zijn door onafhankelijke en betrouwbare organisaties verzameld. De cijfers zijn verzameld  door de Nederlandse Kankerregistratie van het Integraal kankercentrum Nederland (IKNL). De gegevens over de patiëntervaring zijn gebaseerd op de CQ index: een vragenlijst ontwikkeld door de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, Centrum klantervaring Zorg, Achmea en het NIVEL. De wachttijden zijn gemeten door  de gegevens van de patiënten te onderzoeken.

Aantoonbaar onderscheidende kwaliteit
Het UMC St Radboud is een academisch centrum voor patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en wil zich sterk maken en voorop lopen in de ontwikkeling van innovatieve, duurzame en betaalbare gezondheidszorg. Onze missie is dan ook: ‘to have a significant impact on healthcare’. Die missie willen we onder meer verwezenlijken met aantoonbaar onderscheidende kwaliteit. Met het openbaar maken van deze cijfers, laten we zien wat we aan kwaliteit leveren.

Het ziekenhuis is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van kanker. Met 20.000 patiëntbezoeken per jaar behoort het tot de grootste oncologische centra van Nederland. Jaarlijks worden 9.000 nieuwe patiënten met kanker  behandeld  in het Radboud.  Alle professionals binnen het RUCO zijn betrokken bij patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Dit leidt tot synergie, het delen van kennis en beste zorg voor nu en in de toekomst.

Recente artikelen