Ard Schenk, Dick Swaab en Erik Scherder op de bres voor fit brein

Array

Oud schaatskampioen Ard Schenk en de twee hersenonderzoekers Dick Swaab en Erik Scherder starten aanstaande zondag de landelijke tour Het fitte brein. Via gratis publiekslezingen willen ze mensen oproepen om lichamelijk en geestelijk actief te zijn en te blijven. Door actief te leven zorg je voor een fit brein dat minder snel dementie ontwikkelt! Zelfs als dementie al heeft toegeslagen, helpt actief blijven het brein zo gezond mogelijk te houden.

Schenk: ‘Na mijn topsportverleden ontwikkelde ik een ongezonde leefstijl. Pas na een hele zware waarschuwing, een herseninfarct, bracht ik er weer balans in, met voldoende beweging. En nu? Ik ben weer even fit als daarvoor!’
Scherder: ‘Als mensen weer gaan bewegen, dan verbeteren met name de ‘executieve functies’ van de hersenen: het vermogen tot initiatief nemen, zaken plannen, impulsen beheersen en zelfregulatie. Use it or lose it.’

Swaab: ‘Alzheimer kan worden beschouwd als een vervroegde veroudering van de hersenen. Hoe eerder in het leven we beginnen de hersenen te stimuleren, hoe beter we hier tegen beschermd lijken te worden. Maar ook in het latere leven helpt het om de hersenen te blijven prikkelen.’

Initiatiefnemer
De tour is een initiatief van neuropsycholoog prof. Dr. Erik Scherder van de Vrije Universiteit. Vorig jaar kwam Scherder met dit thema al uitgebreid in het nieuws. Hij pleit al  jaren voor meer bewegen door jong en oud. Ook ijvert hij voor een cultuuromslag in de zorg, waar tot voor kort het idee bestond dat kwetsbare ouderen het vooral rustig aan moeten doen. Verpleeghuisbewoners krijgen hierdoor in de regel veel te weinig beweging en prikkels, waardoor hun brein onnodig verzwakt.

fittebreinTour door Nederland nu al groot succes
De tour start op 22 september in Amsterdam en doet daarna Maastricht, Groningen, Dronten en Rotterdam aan. Gastheer zijn gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden die er zich voor inzetten dat ouderen in beweging blijven om zo lang mogelijk fit en zelfstandig te zijn. De tour is nu al een groot succes. De lezingen in Amsterdam en Maastricht waren razendsnel vol. De inschrijvingen voor Groningen, Dronten en Rotterdam starten binnenkort.
De vijf publiekslezingen zijn het begin van de campagne. Samen met de netwerkpartners worden naast publiekslezingen ook andere activiteiten ontwikkeld. Organisaties die ook een lezing willen organiseren kunnen daarvoor terecht bij [email protected].

Breed organisatienetwerk
De campagne wordt ondersteund en mogelijk gemaakt door een groot en groeiend aantal partijen uit alle hoeken van de samenleving: Alzheimer Nederland, Innovatiekring Dementie, de fondsen RCOAK en Sluyterman van Loo, hulpmiddelenleverancier Medux, uitgever Bohn Stafleu, verbindingsofficieren tussen wetenschap en samenleving Flintwave en VU Connected, gemeente Amsterdam, gemeente Rotterdam, de Academische werkplaats ouderenzorg Zuid-Limburg, CMO-Flevoland, Rijksuniversiteit Groningen, de Mozes en Aäronkerk en vele andere.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen