Bloedvaten overlevers kinderkanker verouderen sneller

De bloedvaten van inmiddels volwassen overlevers van kinderkanker verouderen sneller dan de vaten van mensen die geen kinderkanker hebben gehad. Opvallend is dat niet alleen de bloedvaten die in het bestralingsgebied liggen sneller verouderen, maar ook de bloedvaten buiten dit gebied. Onderzoekers van de afdelingen Kinderoncologie, Vasculaire Geneeskunde en Medische Oncologie van het UMCG hebben dit aangetoond. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen deze week in de Journal of Clinical Oncology.

Het UMCG volgt overlevers van kinderkanker al jaren nauwkeurig om te controleren of zij eventueel late effecten van de vroeger gegeven behandeling ondervinden. bloedvatenBeschadiging van de bloedvatwand zoals die in het algemeen voorkomt bij veroudering, gaat gepaard met een verdikking van de binnenkant van het bloedvat. Een dergelijke verdikking van de bloedvatwand werd met name gevonden bij volwassen ex-patiënten die chemotherapie en radiotherapie hadden gehad, en dan speciaal bij radiotherapie gericht op de hals of borstkas. Deze versnelde veroudering van de bloedvaten gaat gepaard met het op treden van andere risicofactoren zoals verhoogde bloeddruk en overgewicht. Met name kinderen die naast de chemotherapie ook nog radiotherapie op hals of borstkas krijgen lijken de grootste kans te hebben dit fenomeen te ontwikkelen.

Deze ontdekking is belangrijk, omdat deze late schade bij kinderkankeroverlevers mogelijk verkleind kan worden. Door kinderkankeroverlevers nauwgezet te volgen en hen te screenen op bijvoorbeeld hoge bloeddruk, overgewicht, verhoogd cholesterol en suikerziekte (allen risicofactoren voor hart- en vaatziekten), kan waar nodig tijdig worden bijgestuurd. De versnelde vaatveroudering kan afgeremd worden door bijvoorbeeld lifestyle-verbeteringen zoals gezonde voeding en meer bewegen. Het is daarom belangrijk dat deze patiëntengroep optimale ‘Cancer Survivorcare’ geboden wordt. Het UMCG biedt die zorg nu al voor kinderkankeroverlevers, Hodgkin overlevers en testiskankeroverlevers.

Op dit moment vinden  er op de afdeling kinderoncologie en medische oncologie van het UMCG vervolgonderzoeken plaats gecoördineerd door Wim Tissing en Jourik Gietema, waarin gekeken wordt naar veranderingen in de bloedvaten en de stofwisseling die ontstaan tijdens of kort na een behandeling voor kanker. Daarnaast is het van groot belang om met een kankerbehandeling zoveel mogelijk schade van gezond weefsel te beperken. Dit wordt  primaire preventie genoemd. Bij dit streven kan het toepassen van protonen radiotherapie (een vorm van bestraling waarbij veel gerichter een dosis straling gegeven kan worden) in plaats van ‘gewone’ bestraling een rol spelen.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen