Enzalutamide voor castratieresistente prostaatkanker geintroduceerd in Nederland

Array

#ECC2013 Enzalutamide, een orale androgeenreceptor signaleringsremmer voor de een maal daagse behandeling van volwassen mannen met gemetastaseerde castratieresistente prostaatkanker, bij wie de ziekte progressief was tijdens of na behandeling met docetaxel1 is vandaag geïntroduceerd in Nederland.1 Het betreft hiermee een groep patiënten waarbij de prostaatkanker uitgezaaid (gemetastaseerd) is en bij wie die kanker ongevoelig is geworden voor (chemische) castratie.

Werking enzalutamide
Enzalutamide blokkeert meerdere stappen in de signaleringsroute van de androgeenreceptor (AR). Daarvan is aangetoond dat het de groei van kankercellen vermindert en tot het afsterven (apoptose) van kankercellen leidt.5

prostaatkanker videoIn de fase III AFFIRM-studie bleek enzalutamide een statistisch significante verbetering (p<0,0001) van de algehele overleving te geven in vergelijking met placebo, met een mediane overleving van 18,4 maanden in de enzalutamidegroep versus 13,6 maanden in de placebogroep, een winst van 4,8 maanden [hazardratio (HR) = 0,631]. Dit statistisch significante voordeel kwam ook naar voren bij alle secundaire eindpunten. Tevens toonde de studie aan dat enzalutamide in het algemeen goed werd verdragen door de patiënten.6

Bron: Medivation & Astellas

Referenties

1.     1Btekst XtandiTM 40 mg, 21 juni 2013

2.     Nationaal Kompas Volksgezondheid. Prostaatkanker samengevat. Available at:

http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/kanker/prostaatkanker/prostaatkanker-samengevat/ (Last accessed October 2013)

3.     Integraal Kankercentrum Nederland. Cijfers en grafieken over prostaatkanker. Available at:

https://www.kanker.nl/bibliotheek/prostaatkanker/wat-is/cijfers-en-grafieken-over-prostaatkanker (Last accessed October 2013)

4.     Prostaatkankerstichting.nl. Over prostaatkanker. In het kort. Aavilable at: http://www.prostaatkankerstichting.nl/over_prostaatkanker/in_het_kort (Last accessed October 2013)

5.     Scher H I, et al. Antitumour activity of MDV3100 in castration-resistant prostate cancer: a phase 1–2 study. The Lancet 2010;375(9724):1437-46

6.     Scher H I, et al. MDV3100, an Androgen Receptor Signaling Inhibitor (ARSI), Improves Overall Survival in Patients With Prostate Cancer Post Docetaxel; Results From the Phase 3 Affirm Study. Presented at ASCO-GU, 02 February 2012

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen