Gratis publiekslezing over gezondheid en brein

0
839

Ard Schenk, Dick Swaab en Erik Scherder over het fitte brein
Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je lijf maar ook onmisbaar voor een goede conditie van je brein. Dat we tegenwoordig steeds minder bewegen is dan ook een zorgwekkende trend. Oud-schaatskampioen Ard Schenk, neurobioloog en arts Dick Swaab en neuropsycholoog en hoogleraar bij het UMCG Erik Scherder bespreken dit thema op 23 november tijdens de gratis publiekslezing Het fitte brein! De lezing vindt plaats in het UMCG onder leiding van dagvoorzitter Chris Visscher, hoogleraar sport en bewegingswetenschappen.

brein hersen hoofd neuro1Wat betekent het voor je gezondheid als je (niet) beweegt en je brein (niet) gebruikt? Ook dagen de sprekers de toehoorders uit zelf in de spiegel te kijken naar hun eigen mate van lichamelijke en geestelijke (in)activiteit. Zij geven daarbij veel bruikbare tips. De publiekslezing maakt deel uit van een toer door Nederland waarbij Schenk, Swaab en Scherder om aandacht te vragen voor het groeiende probleem van inactiviteit bij jong en oud.

Lichamelijke inactiviteit doodsoorzaak nummer vier

In 2009 was 17% van de wereldbevolking inactief en het aantal mensen dat inactief is zal, tot minstens 2030, nog verder toenemen. Lichamelijke inactiviteit is momenteel de vierde doodsoorzaak wereldwijd. Dertig procent van de hart- en vaatziekten wordt hieraan toegeschreven. Ook heeft lichamelijke inactiviteit een direct verband met diabetes, hoge bloeddruk en overgewicht (obesitas) die op hun beurt een schadelijk effect hebben op bijvoorbeeld de doorbloeding van de hersenen en zo dé te voorkomen risicofactoren zijn voor dementie. Het belang van een fit brein is groot. Daarom breekt het drietal een lans voor lichaamsbeweging en stimulering van de hersenen bij zowel jong en oud.

Bewegen en Healthy Ageing
De lezing past in de focus van het UMCG op gezond en actief ouder worden (Healthy Ageing). Sport en bewegen spelen hierin een belangrijke rol. Sinds 2012 bundelen UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en Gemeente Groningen hun krachten op het gebied van sportwetenschappelijk onderzoek en onderwijs in het Sport Science Institute Groningen. Drie thema’s staan daarin centraal: sport & gezond ouder worden, sport & prestatie en sport & duurzame samenleving.

Aanmelding

De publiekslezing Het fitte brein! vindt zaterdag 23 november plaats van 14.30 -17.00 uur (inloop vanaf 14.00u). Locatie is UMCG, Antonius Deusinglaan 1, 9713 AV Groningen (Noordzijde UMCG-terrein, parkeren in P-Noord). Toegang is gratis. Vooraf aanmelden is noodzakelijk via http://Flintwave.com/hetfittebrein voor het verkrijgen van een toegangsbewijs.

Bron: Maastricht UMC+

Vorig artikelNooit eerder zo weinig tienermoeders
Volgend artikelComplementaire zorg voorkomt lymfeoedeem na borstkanker
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.