Maag Lever Darm Stichting subsidieert darmkankeronderzoek UM

Array

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) heeft subsidie toegekend aan vijf ‘Focusprojecten Darmkanker’. Met het toekennen van de subsidies wil de MLDS wetenschappelijk onderzoek naar darmkanker stimuleren en hiermee het doel – Stop darmkanker – bereiken. Elk project ontvangt maximaal € 240.000,- voor een onderzoek van maximaal vier jaar. Een van deze projecten wordt uitgevoerd door prof. dr. M. (Manon) van Engeland, hoogleraar Pathobiologie van kanker aan de Universiteit Maastricht.

Onderzoeksprogramma
De MLDS financiert wetenschappelijk onderzoek om maag-, darm- en leveraandoeningen te voorkomen en te bestrijden en om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. maag-darm-leverBinnen het nieuwe onderzoeksprogramma van de MLDS is dit jaar voor het eerst aan een vijftal Focusprojecten Darmkanker subsidie toegekend. Door in het nieuwe onderzoeksprogramma specifieke ruimte in te bouwen voor de Focusprojecten Darmkanker wil de MLDS een substantiële bijdrage leveren aan het terugdringen van darmkanker. Het aanvragen van de subsidie staat open voor onderzoekers van Nederlandse universiteiten en niet-commerciële onderzoekinstituten die beschikken over ruime onderzoekservaring. In de beoordeling van de aanvragen wordt zowel het oordeel van buitenlandse wetenschappers als van patiënten meegewogen. De Focusprojecten vallen binnen één van de drie onderwerpen erfelijkheid, vroegdiagnostiek en screening en gepersonaliseerde geneeskunde. De Focusprojecten gaan in 2014 van start.

Moleculaire markers
Het gesubsidieerde UM-project betreft een bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker onder de titel ‘Vroege detectie van dikkedarmkanker: optimalisatie van de moleculaire marker test middels next generation sequencing van de ontlasting en implementatie van nanotechnologie’. In dit project worden twee veelbelovende alternatieven onderzocht voor de iFOBT bloedtest die in het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker wordt gebruikt. Het gaat om een tweetal moleculaire markers (NDRG4 en PHACTR3 methylering). Deze moleculaire testen zijn veel gevoeliger maar kunnen op dit moment nog niet worden ingezet in het bevolkingsonderzoek, omdat er 1) een volledige ontlasting nodig is om de test op uit te voeren en 2) de hoge kosten zorgen ervoor zorgen dat deze testen niet kosten-effectief zijn ten opzichte van de iFOBT. Dit onderzoeksproject richt zich op het opheffen van beide beperkingen door meer gevoelige moleculaire testen te ontwikkelen die toepasbaar zijn op kleine hoeveelheden ontlasting. Klik hier voor meer informatie over het project

De vier overige Focusprojecten die een subsidie ontvingen zijn:

  •  “Validatie van een nieuwe stratificatie van patiënten met stadium 2 darmkanker en geïndividualiseerde therapie keuze op basis van een snelle laboratorium test.” Projectleider: Prof.dr. J.P. Medema van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.
  • “Implementatie van ‘Resect and Discard strategy’ voor kleine poliepen onder geaccrediteerde endoscopisten voor het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker: training en kwaliteitswaarborging op de lange termijn.” Projectleider: Dr. E. Dekker van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.
  • “Identificatie van mutaties in nieuwe DNA schade herstel genen die familiaire darmkanker veroorzaken.” Projectleider: Dr. T. van Wezel van het Universitair Medisch Centrum in Leiden.
  •  “Ontrafelen van de genetische achtergrond van dikkedarmkanker bij tieners en jong volwassenen.” Projectleider: Dr. M.J.L. Ligtenberg van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen.

Bron: UM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen