Gratis HIV-sneltest in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

0
270

In de week van 2  tot en met 6 december is er de mogelijkheid om je in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven gratis te laten testen op HIV. Dit gebeurt met een sneltest die wordt afgenomen door een HIV-verpleegkundige van het ziekenhuis. De actie wordt gehouden in het kader van Wereldaidsdag op 1 december. Vier op de tien mensen die geïnfecteerd zijn met het HIV-virus, weten dit zelf niet.

De HIV-sneltest wordt discreet, anoniem en uitsluitend op afspraak afgenomen. Patiënten moeten in de week voor 2 december telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer (040) 239 79 31 (het ziekenhuis heeft de nummerherkenning uitstaan). catharina ziekenhuisDe patiënt krijgt, om de anonimiteit te waarborgen, een afspraaknummer en wordt op de afgesproken tijd in de wachtkamer van de polikliniek Inwendige Geneeskunde (route 111) verwacht. Daar worden de patiënten zeer discreet opgeroepen voor de test. Alleen patiënten die telefonisch een afspraak hebben gemaakt, komen in aanmerking voor de gratis HIV-sneltest.

Voor de test is een klein vingerprikje voldoende. De testuitslag is binnen 15 minuten bekend. Tijdens het wachten op de uitslag blijft de patiënt bij de HIV-verpleegkundige in de kamer. Bij een HIV-positieve uitslag krijgt de patiënt onmiddellijk de juiste begeleiding.
Het HIV-behandelcentrum van het Catharina Ziekenhuis is sinds 2002 een van de 26 HIV- behandelcentra van Nederland. HIV mag alleen in deze centra behandeld worden, omdat de behandeling specifieke expertise vereist. Op de polikliniek Inwendige Geneeskunde werkt een team van zorgverleners (artsen, verpleegkundigen en psychologen), dat gespecialiseerd is in de behandeling van patiënten met een HIV-infectie. Tegenwoordig is HIV in Nederland niet meer een dodelijke, maar een chronische ziekte. Dit vraagt om specifieke individuele begeleiding in acceptatie van de ziekte en psychosociale, maatschappelijke en seksuele aspecten.

In het Catharina Ziekenhuis zijn 500 patiënten met een HIV/aids-infectie in behandeling. Dit aantal groeit elk jaar. Het behandelteam streeft naar het verbeteren van de kwaliteit van leven van de HIV-patiënten. Daarnaast geeft het team scholing op afdelingen in het ziekenhuis en daarbuiten.

Bron: Catharina Ziekenhuis