Lichaamslengte te bepalen met DNA

Het voorspellen van extreme lichaamslengte met DNA is nu mogelijk
Onderzoekers van Erasmus MC hebben aangetoond dat extreme lichaamslengte voorspeld kan worden met genetisch materiaal. Deze toepassing kan ingezet worden op meerdere vlakken, waaronder kindergeneeskunde en forensisch onderzoek. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Human Genetics.

Onderzoekers onder leiding van prof.dr. Manfred Kayser van de afdeling Forensische Moleculaire Biologie van het Erasmus MC hebben DNA-varianten geselecteerd waarmee met 75% zekerheid kan worden voorspeld of iemand extreem lang is of zal worden.

dnaKayser: “Haarkleur, oogkleur en leeftijd kunnen we inmiddels met 90% zekerheid voorspellen aan de hand van DNA monsters. Ik verwacht dat extreme lichaamslengte op termijn nog accurater dan met 75% voorspeld kan worden. In forensisch onderzoek, waar DNA bijvoorbeeld op een plaats delict wordt gevonden, kan het voorspellen van lengte, naast haar- en oogkleur, en leeftijd van een onbekende dader nuttig zijn.”

Ook voor de mogelijke toepassing van groeiremmers is de vondst belangrijk. Prof.dr. Sten Drop van de afdeling kinderendocrinologie van het Erasmus MC-Sophia werkte mee aan de studie. Drop: “Te lange lichaamslengte kan op latere leeftijd allerlei fysieke en ook psychische problemen met zich meebrengen. Met onderzoek naar de gevonden genen kunnen wij nu eerder en beter bepalen of bijvoorbeeld de inzet van groeibeperkende behandeling bij kinderen die te lang dreigen te worden, nodig is.”

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door subsidies verleend door onder andere het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en het Netherlands Genomics Initiative (NGI) / Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in het kader van het Forensic Genomics Consortium Netherlands (FGCN).                       

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen