Wervelimplantaat niet beter dan operatie

Array

Modern implantaat niet beter dan klassieke operatie bij wervelkanaalvernauwing door lage rugartrose
Symptomen van artrose in de rug zijn te bestrijden met een implantaat of met een grotere operatie. Gedacht werd dat patiënten die een implantaat kregen sneller herstelden, maar onderzoek door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) ontkracht dit nu. De resultaten zijn gepubliceerd in British Medical Journal.

Artrose in de rug komt veel voor bij ouderen. Door de aantasting van de wervelkolom kan een zenuw naar de benen bekneld raken. Dit veroorzaakt pijn en patiënten gaan voorovergebogen lopen of moeten na korte tijd lopen gaan zitten. Er zijn twee methodes om dit te bestrijden: een operatie waarbij het zenuwkanaal verruimd wordt door een stukje bot weg te halen of het plaatsen van een implantaat.rugpijn-200x177“Zo’n kanaalverruiming is de klassieke behandeling, maar geeft slechts bij ongeveer tweederde van de patiënten het gewenste resultaat”, vertelt prof. Wilco Peul, neurochirurg namens het onderzoeksteam  LUMC & MCH. Voor sommige ouderen is zo’n operatie onder narcose bovendien te belastend.

Dubbelblind
Sinds de jaren tachtig is er ook een behandeling die minder invasief is: een implantaat dat in de wervelkolom geplaatst wordt middels een klein sneetje in de rug. “We dachten dat deze behandeling beter was: de ingreep korter en de patiënt zou sneller herstellen. Sinds tien jaar wordt het implantaat dan ook op grote schaal gebruikt”, aldus Peul en arts-assistent en onderzoeker Wouter Moojen.

Om te kijken welke behandeling beter is, verdeelden onderzoekers van de Spine Intervention Prognostic Study Group Leiden – The Hague 159 patiënten met een zenuwbeknelling door rugartrose in twee groepen: 80 patiënten kregen een implantaat, 79 een kanaalverruimende operatie. Bijzonder voor chirurgisch onderzoek is dat het onderzoek dubbelblind was: zowel de patiënt als het verpleegkundig team wist niet welke patiënt welke behandeling kreeg.

 
Heroperatie
Het plaatsen van een implantaat was met 15 minuten inderdaad een half uur korter dan de operatie. Maar verder maakte het implantaat de verwachtingen niet waar: patiënten verbleven even lang in het ziekenhuis en het slagingspercentage na 8 weken (63 procent) was niet beter dat van de klassieke operatie (72 procent). Het percentage patiënten dat alsnog geopereerd moest worden was 29 procent. Bij de klassieke behandelingsgroep moest 8 procent een heroperatie ondergaan, waarbij meer bot wordt weggehaald. “Deze tegenvallende resultaten hadden wij niet verwacht. Wij geloofden erg in de implantaten, maar gebruikten implantaten nu alleen nog maar bij patiënten die niet in aanmerking komen voor de klassieke operatie”, aldus Peul en Moojen.

Het volledige artikel is te lezen via www.bmj.com. Ook kunt hier u een korte film bekijken over het onderzoek.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen