UMCG verkrijgt vergunning protonentherapie

Array

De jarenlange inspanningen van het UMCG om protonentherapie in Nederland mogelijk te maken, zijn vandaag beloond met het verkrijgen van een vergunning protonentherapie. Dit betekent dat het UMCG voldoet aan alle voorwaarden die door de minister van VWS zijn gesteld voor het uitvoeren van deze nieuwe bestralingsbehandeling.

“Wij zijn enorm verheugd dat we de vergunning hebben gekregen, maar het is pas echt goed nieuws voor patiënten als zorgverzekeraars deze nieuwe behandeling ook bij meerdere vergunninghoudende zorgaanbieders gaan contracteren. Alleen dan hebben patiënten optimaal toegang tot de best mogelijke behandeling. We vertrouwen erop dat zorgverzekeraars dit patiëntenbelang onderkennen”, aldus prof. dr. Hans Langendijk, radiotherapeut in het UMCG.
Hoe verder?Protonentherapie_22256440originallarge-4-3-800-0-18-2394-1813
Nu de vergunningverlening heeft plaatsgevonden, is het wachten op het vaststellen van de tarieven voor protonentherapie door de Nederlandse Zorgautoriteit. Op basis hiervan kunnen vervolgens gesprekken plaatsvinden met zorgverzekeraars over de contractering van deze zorg bij de vergunninghoudende centra. Deze drie randvoorwaarden – vergunning, tarief en contract – zijn noodzakelijk voor het verkrijgen van financiering bij banken en investeerders.

Het UMCG verwacht rond de zomer van 2015 te kunnen starten met de bouw, zodat de eerste patiënten in 2017 behandeld kunnen worden. Het aantal te behandelen patiënten in het UMCG zal gefaseerd toenemen tot 600 per jaar.

De minister heeft gekozen voor een beheerste introductie van protonentherapie in Nederland met een maximale behandelcapaciteit van in totaal 2200 patiënten per jaar en maximaal vier vergunningen voor zorgaanbieders.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen