Aanwijzing voor thuiszorgorganisatie Zorg Labyed in Brunssum

Op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de staatssecretaris van VWS op 29 november 2013 een aanwijzing gegeven aan thuiszorgorganisatie Zorg Labyed in Brunssum. Zorg Labyed moet binnen drie weken stoppen met persoonlijke verzorging en de betreffende cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder.

Zorg Labyed levert verzorging en huishoudelijke zorg aan 26 cliënten. In juni 2013 bracht de inspectie een onverwacht bezoek aan Zorg Labyed in het kader van onderzoek naar nieuwe of onbekende zorgaanbieders. Tijdens dat inspectiebezoek bleek dat familieleden van cliënten als medewerker werden ingehuurd voor verzorgende en verpleegkundige handelingen, zonder dat zij hiervoor voldoende bevoegd en bekwaam waren. Geen van de familieleden had een diploma in de zorg. Medewerkers en familieleden dienden medicatie toe (waaronder insuline) en dat mag niet zonder de juiste opleiding.

labyedDe IGZ eiste verbeteringen van Zorg Labyed. Op 19 september 2013 volgde een nieuw onverwacht inspectiebezoek om de resultaten van de verbeteringen te toetsen. Toen bleek dat Zorg Labyed nog steeds zorghandelingen liet uitvoeren door niet-opgeleide medewerkers en familieleden, geen duidelijk medicatiebeleid had en werkte met onvolledige zorgdossiers. De inspectie adviseerde daarom de staatssecretaris van VWS om Zorg Labyed een aanwijzing te geven.

Zorg Labyed moet binnen drie weken stoppen met de zorgverlening aan cliënten die verzorging krijgen en hen zorgvuldig overdragen aan een andere zorgaanbieder. Zorg Labyed mag pas weer nieuwe cliënten aannemen als de inspectie vindt dat de organisatie voldoet aan de voorwaarden om verantwoorde verzorging te kunnen leveren. De inspectie zal Zorg Labyed blijven volgen om toe te zien op naleving van de aanwijzing.

Meer informatie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen