Rotterdam gaststad succesvolle publiekslezing “Het fitte brein” op 18 januari

0
219

Oud schaatskampioen Ard Schenk en de twee prominente hersenonderzoekers Dick Swaab en Erik Scherder doen sportstad Rotterdam aan tijdens hun landelijke tour Het Fitte Brein.

Met hun gratis publiekslezingen willen ze mensen oproepen om lichamelijk en geestelijk actief te zijn en te blijven. Door actief te leven zorg je voor een fit brein dat minder snel dementie ontwikkelt! Zelfs als dementie al heeft toegeslagen, helpt actief blijven het brein zo gezond mogelijk te houden.

a4ae7a4d461c584d6cab23735f5fc028Swaab: ‘Alzheimer kan worden beschouwd als een vervroegde veroudering van de hersenen. Hoe eerder in het leven we beginnen de hersenen te stimuleren, hoe beter we hier tegen beschermd lijken te worden, maar het is nooit te laat. Ook later helpt het om de hersenen te blijven prikkelen.’

Scherder: ‘Als mensen weer gaan bewegen, dan verbeteren met name de ‘executieve functies’ van de hersenen: het vermogen tot initiatief nemen, zaken plannen, impulsen beheersen en zelfregulatie. Use it or lose it.’

’Schenk: ‘Na mijn topsportverleden ontwikkelde ik een ongezonde leefstijl. Pas na een hele zware waarschuwing, een herseninfarct, bracht ik er weer balans in met gezonde beweging. En nu? Ik ben weer fit als daarvoor!’

Professor Erik Scherder
De tour is een initiatief van neuropsycholoog prof. Dr. Erik Scherder van de Vrije Universiteit. Scherder spreekt vanuit zijn hart over zijn vakgebied en weet  daarmee grote zalen te raken, binnen en buiten de collegezaal. (zie zijn optreden in De Wereld Draait Door van 8 oktober jl.) Scherder pleit al  jaren voor meer bewegen door jong en oud. Ook ijvert hij voor een cultuuromslag in de zorg, waar tot voor kort het idee bestond dat kwetsbare ouderen het vooral rustig aan moeten doen. Verpleeghuisbewoners krijgen hierdoor in de regel veel te weinig beweging en prikkels, waardoor hun brein onnodig verzwakt.

Rotterdam gaststad voor lezing op 18 januari 2014
De gemeente Rotterdam zet fors in op het verhogen van de sportparticipatie onder álle Rotterdammers. Een belangrijke focusgroep hierin is de 55-plusser. Sport en bewegen is voor deze groep van groot belang voor zowel het lichamelijke als het sociaal-geestelijke welbevinden en draagt bij aan de zelfredzaamheid.
De gemeente ondersteunt diverse initiatieven die de sportparticipatie in deze groep een impuls geven. Daarom is Rotterdam op 18 januari de gaststad voor de lezing Het Fitte Brein waarin de nut en noodzaak van sport en bewegen op enthousiasmerende en wetenschappelijk onderbouwde wijze onder de aandacht wordt gebracht.
De lezing is op zaterdag 18 januari 2014, 14.30 – 17.00 uur in het Erasmus Expo- & Congrescentrum
(gebouw M), Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam.
Vooraf aanmelden is verplicht via: http://www.flintwave.com/hetfittebrein.

Tour door Nederland groot succes
Naast Rotterdam doet de tour Amsterdam, Maastricht, Groningen en Dronten aan. De 500 tot 900 plaatsen zijn telkens in een razend tempo vergeven.

Vorig artikelZiekenhuizen met de vaten bloot
Volgend artikel‘Beleid noodzakelijk voor vergroten kans op werk jongeren met beperking’
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.