Minder medicijnen bij refluxklachten baby’s

Array

Artsen moeten terughoudend zijn met het voorschrijven van medicijnen bij reflux-klachten bij zuigelingen. Het is onvoldoende bewezen of medicijnen zoals maagzuurremmers effect hebben, en ze kunnen voor praktische problemen zorgen. Dat schrijft kinderarts Erim van Os in MFM, het tijdschrift voor de praktijkgerichte farmacotherapie.

Van Os pleit voor meer aandacht voor uitleg aan de ouders, houdings- en voedingsadviezen. Reflux, de terugvloed van maaginhoud in de slokdarm, is namelijk een veelvoorkomend en normaal fysiologisch proces. De klachten zijn met 18 maanden meestal verdwenen. De kinderarts constateert dat veel medicijnen off label wordt voorgeschreven, terwijl er geen studies zijn verricht naar de effectiviteit van deze middelen, en de effecten op de lange termijn. baby voedingNadelen
Het voorschrijven van medicatie voor de behandeling van refluxziekte, met name protonpompremmers (PPI’s), is de laatste 10 jaar enorm toegenomen. Naast het ontbreken van onderzoek zijn er andere nadelen aan het voorschrijven van medicijnen aan zuigelingen met   refluxklachten. Sommige middelen bevatten bijvoorbeeld alcohol en er kan gewenning optreden. In het artikel in MFM geeft Van Os een stappenplan voor de behandeling van relfluxklachten. Meer informatie staat op www.mfm-online.nl.

 

Bron: IVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen