Moleculaire analyse longcarcinoïden geeft betere voorspelling

Nieuwe methode om teruggroei en uitzaaiing van bepaalde longtumoren te voorspellen
Moleculaire analyse van een bepaalde categorie longtumoren, zogenoemde longcarcinoïden, maakt een veel betere voorspelling mogelijk van het risico op terugkeer van de ziekte dan de traditionele wijze van classificatie. Longcarcinoïden zijn een type longkanker dat minder vaak wordt geassocieerd met roken. Dat is gebleken uit een onderzoek waarop moleculair celbioloog drs. Dorian Swarts van het Maastricht UMC+ donderdag 19 december promoveert.

Longcarcinoïden zijn langzaam groeiende tumoren in de longen. Deze longcarcinoïden zijn doorgaans goed te behandelen. Bij een aantal is er echter een risico op terugkeer van de ziekte en/of uitzaaiing, waarvoor geen goede behandeling bestaat. Om erachter te komen welke longcarcinoïden dit risico in zich dragen, heeft Swarts twee eiwitten (CD44 en OTP) als potentiële markers geïdentificeerd.

Onderdrukking
Daarbij is het belangrijk om te weten dat CD44 en OTP eiwitten zijn die de groei van de tumoren onderdrukken. Met andere woorden: als de tumor deze eiwitten niet meer aanmaakt, is hij blijkbaar agressiever en zal hij eerder uitzaaiien. Deze eigenschap van CD44 en OTP bij longcarcinoïden heeft Swarts op verschillende manieren en met verschillende technieken getest. Gebleken is dat beide eiwitten (CD44 en OTP) sterke indicatoren zijn voor een slechte prognose.

Voorspelling
De onderzoekers pleiten ervoor dat deze markers in de toekomst tot de routine-diagnostiek gaan behoren om te komen tot een meer adequate classificatie van deze categorie longtumoren. In hoeverre deze methode van risico-inschatting ook bij andere vormen van kanker toegepast kan worden, is op dit moment nog niet duidelijk. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Verder zijn deze bevindingen van Swarts e.a. gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke vakblad Clinical Cancer Research.

De promotieplechtigheid van Dorian Swarts vindt plaats op donderdag 19 december in de aula van de Universiteit Maastricht aan de Minderbroedersberg 4-6 in Maastricht. Promotors zijn prof. dr. Frans Ramaekers, prof. dr. Ernst-Jan Speel en prof. dr. Manon van Engeland.

Bron: Maastricht Universiteit

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen