Micropartikels spelen een belangrijke rol bij trombose

Array

Minuscule ‘blaasjes’ in het bloed als mogelijke voorspeller van vaataandoening
Kleine onregelmatig gevormde blaasjes in het bloed, genaamd micropartikels, spelen een belangrijke rol bij bloedstolling en het mogelijk ontstaan van trombose. Ook tijdens stress vermenigvuldigen de minuscule blaasjes zich razendsnel. Dat blijkt uit recent promotieonderzoek van Marijke Trappenburg van Maastricht UMC+. Daarvoor onderzocht ze de vorming van micropartikels bij onder andere patiënten die een verhoogd risico op trombose hebben.

Een micropartikel is een blaasje met afmetingen kleiner dan een micrometer, ongeveer één honderdste de dikte van een menselijke haar. tromboseVerschillende cellen in het menselijk lichaam kunnen deze minuscule ‘bolletjes’ afsnoeren. Zo bestaan er onder andere micropartikels die afkomstig zijn van rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes, immuun- en kankercellen. Voor het onderzoek bestudeerde Trappenburg  bij verschillende patiëntengroepen met verhoogd risico op trombose en stollingsneiging de vorming van micropartikels. Het resultaat: bij patiënten worden veel meer micropartikels afkomstig van bloedplaatjes gevormd dan bij gezonde mensen. De aantallen lopen tot in de miljarden. “Micropartikels stimuleren dan ook de bloedstolling,” licht Trappenburg toe. “Dat verklaart dus mogelijk dat ze een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van trombose.”

Bungeejumpstress
Naast de aanwezigheid van grote hoeveelheden micropartikels bij trombose patiënten, blijken specifieke micropartikels ook razendsnel toe te nemen tijdens stress. Voor dit onderzoek (in combinatie met andere studies) deden twintig gezonde vrijwilligers een bungeejump van zestig meter hoogte. Direct na de sprong  werden de aantallen micropartikels afkomstig van cellen in het bloed gemeten. De aantallen verdubbelden zich in een mum van tijd, om na ongeveer twee uur weer terug te zijn op het normale niveau.

Perspectief
Hoewel de relevantie van micropartikels lange tijd onbekend is geweest wordt het belang ervan de laatste jaren steeds duidelijker volgens Trappenburg: “Het is goed mogelijk dat het detecteren van specifieke micropartikels op den duur kan bijdragen aan het voorspellen van bijvoorbeeld het krijgen van trombose. Er zijn zelfs studies geweest waarbij het aantal micropartikels afkomstig van endotheelcellen het risico op sterfte kon voorspellen bij patiënten met arteriële trombose. Om in de toekomst  als standaard te gelden zal de meting nog wel zodanig aangepast moeten worden dat deze sneller en eenvoudiger wordt. Of micropartikels zelfs nog een rol kunnen spelen in de behandeling van trombose zal de toekomst ons moeten leren.”

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen