Niet alle blusdekens blussen olie- en vetbranden

0
338

Bij het blussen van een olie- of vetbrand vatten 4 van de 12 onderzochte blusdekens vlam. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook laat de steekproef zien dat veel van de onderzochte blusdekens tekortkomingen hebben in de constructie en de gebruiksaanwijzingen.

De NVWA adviseert consumenten daarom bij aanschaf van een blusdeken voor gebruik in de keuken goed op te letten of deze geschikt is voor het blussen van olie- of vetbranden. blusdekenGa niet uitsluitend af op de vermelding op de verpakking, maar raadpleeg ook de verkoper, leverancier of fabrikant. Dit geldt ook voor mensen die al een blusdeken in huis hebben.

Gebruik bij twijfel de blusdeken niet in de keuken maar volg de adviezen van de Nederlandse Brandwonden Stichting: doof een vlam in de pan door een deksel (van je af) op de pan te doen. Een brandende pan optillen en bijvoorbeeld buiten zetten is levensgevaarlijk.

De NVWA heeft de branche inmiddels geïnformeerd en ziet erop toe dat de blusdekens verbeterd worden zodat ze wel aan de wettelijke eisen voldoen.

Meer informatie: