Melatonine mogelijk van invloed op risico prostaatkanker

Melatonine, een hormoon zorgt voor ons slaap-waakritme, kan mogelijk het risico op prostaatkanker verlagen, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Harvard universiteit die werd gepresenteerd op een bijeenkomst van de ‘American Association of Cancer Research’ in San Diego zo blijkt uit een artikel van Allesoverprostaatkanker.nl

De Harvard-onderzoekers volgden 1.000 IJslandse mannen en vonden dat de mannen met hogere   melatonine spiegels een veel kleinere kans hadden op het ontwikkelen van prostaatkanker dan de mannen met een lage melatoninespiegel. De bevindingen van het onderzoek tonen aan dat melatonine een rol speelt in het reguleren van andere hormonen die op hun beurt van invloed zijn op het ontwikkelen van hormoongevoelige kankers zoals borst- en prostaatkanker. slaapproblemenMelatonine is een natuurlijk hormoon dat bij mensen en dieren in het lichaam voorkomt. De belangrijkste functie van melatonine is de regulatie van het dag/ nacht ritme onze biologische klok. Melatonine wordt geproduceerd door de pijnappelklier die achter het voorhoofd in de hersenen ligt. Melatonine synchroniseert de interne biologische klok. Het melatonine signaal maakt deel uit van het systeem dat de circadiaanse cyclus reguleert en zorgt onder andere voor sufheid en verlaging van de lichaamstemperatuur. De productie van melatonine door de pijnappelklier wordt geremd door licht en gestimuleerd door duisternis. Om deze reden wordt melatonine ook wel “het hormoon van de duisternis” genoemd. De hoeveelheid melatonine in het bloed heeft een piek in het midden van de nacht en daalt dan geleidelijk in de tweede helft van de nacht. Slaaptekort en andere factoren een impact kunnen hebben op de productie van melatonine of kunnen die zelfs helemaal stilleggen” zei Sarah C. Markt, een doctoraatstudent aan het epidemiologiedepartement van de Harvard School of Public Health in Boston.

“We stelden vast dat mannen met een hogere niveau van melatonine 75 procent minder risico liepen op het ontwikkelen van prostaatkanker dan mannen met een laag niveau.” Maar er is meer onderzoek nodig omdat deze resultaten slecht een indicatie zijn maar een tekort aan melatonine niet significant als een risicofactor te merken.

Bron: The Huffington Post, Newsmax Health

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen