‘Patiënt en dokter willen samen beslissen over behandeling’

Patiënten willen samen met hun dokter beslissen over hun behandeling. Dat blijkt uit een recente meldactie van patiëntenfederatie NPCF. 70% van de 8200 deelnemers geeft aan dat ze altijd samen met de dokter een keuze willen maken, nog eens 28% wil het soms. Ik ken mezelf het beste, is daarvoor de meest genoemde reden. “Uit de ervaringen lees je hoe belangrijk mensen het vinden dat de dokter ze goed informeert en betrekt bij beslissingen over zaken als wel of niet opereren, wel of niet verder onderzoeken, wel of niet overgaan tot medicatie, enzovoorts,” zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF. “Maar dat gebeurt nog niet altijd.”

“Zijn mening was voor mijn gevoel wet”
63% van de deelnemers krijgt niet meerdere (behandel)opties voorgelegd en/of wordt niet betrokken bij het nemen van beslissingen. Wilna Wind: “Bij deze groep worden dus niet de fasen doorlopen die voor ‘Samen beslissen’ nodig zijn. Daarvoor moet de dokter jou informatie geven over de verschillende opties die er voor jou zijn, en moet je vervolgens samen de keuze maken.” Deelnemers aan de meldactie geven aan dat dokters daar niet altijd voor open staan. ” Ik had kopieën gemaakt van een nieuwe behandeling, maar die werden achteloos terzijde geschoven”, schrijft een deelnemer aan de meldactie. Een andere deelnemer zegt: “Zijn mening was voor mijn gevoel wet.” Ook vinden mensen dat tijdsdruk en een overvolle wachtkamer Samen Beslissen in de weg staan.

Drie vragen
Patiënten kunnen zelf ook iets doen als ze samen met de dokter beslissingen willen nemen over hun behandeling. Patiëntenfederatie NPCF adviseert mensen om tijdens een consult de dokter in elk geval drie vragen te stellen:
1. Welke (behandel-)opties heb ik?
2. Welke resultaten kan ik verwachten?
3. Wat zijn de risico’s voor mij?
“Dus als de dokter je geen opties voorlegt of als je duidelijk wilt maken dat je graag betrokken wilt worden bij de keuze voor een behandeling, kun je deze drie vragen voorleggen,” zegt Wilna Wind. Patiëntenfederatie NPCF heeft over het onderwerp Samen Beslissen ook informatiekaarten ontwikkeld. Aan de hand van striptekeningen van Gerrit de Jager krijgen mensen tips met daarbij een toelichting. De informatiekaarten zijn hier te raadplegen.

Een gewoonte in de spreekkamer
Patiëntenfederatie NPCF en de Orde van Medisch Specialisten werken er samen aan om Samen Beslissen een gewoonte te laten worden in elke spreekkamer. De samenwerking komt voort uit afspraken die vorig jaar zomer werden vastgelegd in het Hoofdlijnenakkoord Medisch Specialistische Zorg. Wilna Wind: “Daarin hebben we afgesproken om informatievoorziening voor patiënten te verbeteren, om de zorg betaalbaar te houden en om de zorg beter te maken. Samen Beslissen maakt daar deel van uit. De zorg wordt er beter van omdat mensen nauwer betrokken worden. Dat willen ze ook, weten we nu uit de meldactie. En we weten uit ander onderzoek dat het onnodige kosten kan voorkomen als patiënten goed betrokken worden dus het komt ook de betaalbaarheid ten goede.”


Harm Kuipers
Oud-schaatser Harm Kuipers legt in een filmpje uit wat volgens hem het belang is van Samen Beslissen. In maart 2010 kreeg hij te horen dat hij naar de lymfeklieren uitgezaaide prostaatkanker had. Daar kwam in november 2011 een ernstige vorm van slokdarmkanker bij. De dokter vertelde hem dat de slokdarm zou worden verwijderd. Alternatieven kreeg hij niet voorgelegd. Uiteindelijk maakte Harm Kuipers toch een andere afweging en koos hij niet voor de operatie. Dat zou te veel kwaliteit van leven kosten. “Zijn verhaal is zeer indrukwekkend, en motiveert ons enorm om werk te maken van Samen Beslissen. De dokter en de patiënt, die samen de behandelopties op een rij zetten, het over de voor- en nadelen hebben en de risico’s bespreken. Zo maak je samen de keuze. Het is tenslotte je eigen gezondheid.”

Patiëntenfederatie NPCF  is een samenwerkingsverband van patiënten- en consumentenorganisaties die zich sterk maken voor alle mensen die zorg nodig hebben, nu of in de toekomst.

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen