Overbehandeling borstkanker aanpakken

Array

De samenwerkende ziekenhuizen in het Center for Personalized Cancer Treatment (UMC Utrecht, AvL en Erasmus MC), Zorgverzekeraar CZ en VitrOmics, een bedrijf voor personalized medicine, hebben een gezamenlijk project opgezet om overbehandeling bij een bepaalde groep borstkankerpatiënten aan te pakken. De samenwerking heeft als doel om de huidige therapie gerichter in te zetten.

Vrouwen die ongevoelig zijn geworden voor aromataseremmers krijgen sinds kort de combinatietherapie exemestane en everolimus. Dit is een geweldige verbetering ten opzichte van de mogelijkheden die de arts eerder tot zijn beschikking had. Maar nog steeds krijgen 2 van 10 vrouwen een therapie voorgeschreven zonder er enig baat bij te hebben en bij nog eens 1 á 2 van de 10 vrouwen is het voordeel zeer beperkt. Dit kost veel kostbare tijd, veel geld en belast deze vrouwen vaak met onnodige bijwerkingen.

borstkankerMet moderne moleculaire technieken van het CPCT (DNA-analyse) en VitrOmics (analyse van eiwitactiviteit) kunnen tumoren in detail worden geanalyseerd. Hiermee richten de partijen zich op de ontwikkeling van een nieuw protocol dat bepaalt welke vrouwen baat zullen hebben bij de therapie met exemestane en everolimus.

Overbehandeling komt helaas nog te veel voor in de gezondheidszorg. Slechts zelden werkt een therapie bij iedereen in een behandelde groep. De patiënten die geen baat bij de behandeling hebben, ondergaan wel de bijwerkingen ervan en lopen vertraging op in het behandelingstraject. Ook wordt het zorgbudget hier niet effectief ingezet. Zolang er geen middelen zijn die kunnen uitwijzen wie baat heeft bij een behandeling, kunnen artsen niet anders dan de therapie aan de hele groep patiënten voorschrijven. Daarom moet gepersonaliseerde therapie (personalized medicine) daar waar mogelijk ingevoerd worden. Dit verhoogt de kans op succesvolle behandeling, de kwaliteit van aangeboden zorg wordt beter en het zorgbudget wordt beter besteed.

De samenwerking tussen CPCT, CZ en VitrOmics is zeer vooruitstrevend. Het benadrukt hoe belangrijk het is dat partijen buiten de gebaande paden willen treden als er innovatieprocessen in de zorg op gang moeten komen.

Bron: Center for Personalized Cancer Treatment

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen