Juridische spagaat bij letselschade

recht-300x199Een letselschadeslachtoffer heeft vaak tegelijkertijd te maken met de schadebeperkingsplicht uit het aansprakelijkheidsrecht en de re-integratieverplichtingen uit het sociaal recht. Deze situatie doet zich voor wanneer een werknemer zijn werk niet langer kan verrichten ten gevolge van een gebeurtenis of ongeval waarvoor een derde aansprakelijk is. Er ontstaan verschillende problemen door de wisselwerking van de verplichtingen uit de verschillende rechtsgebieden. Re-integratie kan falen of een slachtoffer kan verplicht worden te voldoen aan verplichtingen die zijn herstel in de weg staan. Marieke Opdam zocht hier oplossingen voor.

Opdam maakt inzichtelijk dat het sociaal recht voldoende mogelijkheden biedt om bij de re-integratie van een letselschadeslachtoffer de slachtoffervriendelijke uitgangspunten uit het aansprakelijkheidsrecht in acht te nemen, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van succesvolle re-integratie. Zo kan voor de benadeelde een ‘slachtoffervriendelijk’ re-integratietraject worden gerealiseerd, waarin meer dan standaard rekening wordt gehouden met zijn wensen en behoeften.

De resultaten van dit onderzoek zijn van belang voor letselschadeslachtoffers en anderen die bedrijfsmatig betrokken zijn bij de re-integratie. Op dit moment bestaat in de praktijk onvoldoende aandacht voor de wisselwerking tussen de inhoudelijk verschillende verplichtingen. Dit onderzoek biedt waardevolle handvatten om bij de re-integratie van letselschadeslachtoffers rekening te houden met zowel het aansprakelijkheidsrecht als het arbeids- en socialezekerheidsrecht.
Startdatum 18-03-2014
Tijd 13.45
Locatie Aula
Titel Re-integratie bij letselschade
Spreker M. Opdam
Promotor prof.mr. A.J. Akkermans, prof.dr.mr. W.H.A.C.M. Bouwens
Onderdeel Faculteit der Rechtsgeleerdheid<

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen