Impressie symposium Utrecht: Hart van Gezondheidszorg

0
282

Utrecht heeft een unieke en centrale positie op het gebied van gezondheidszorg. Op het symposium ‘Utrecht: Hart van Gezondheidszorg’ kwamen ruim honderd directeuren en bestuurders van diverse organisaties in het St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn bijeen. Zij praatten over de grote (economische) kansen voor gezondheidszorg in de regio Utrecht. Burgemeester van de gemeente Utrecht Jan van Zanen: “Samenwerken is nodig om de kansen te verzilveren.” Bekijk de film

Trends, ontwikkelingen en kansen
Op het symposium, een initiatief van de gemeente Utrecht, het St. Antonius Ziekenhuis, Mediq en de Economic Board Utrecht (EBU) vertelden dagvoorzitter Paul Schnabel (voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel), burgemeester van de gemeente Utrecht Jan van Zanen en voorzitter van de Raad van Bestuur van het St. Antonius ziekenhuis Douwe Biesma over de economische trends en ontwikkelingen in de sector gezondheidszorg en de kansen voor de regio door samenwerking.
Kansen voor werk, ondernemerschap, creativiteit en zorg
De bijeenkomst was een goede manier om elkaar in de regio te vinden en elkaar te leren kennen om zo samenwerking mogelijk te maken. Burgemeester Jan van Zanen: “Utrecht als centrum van de gezondheidszorg biedt kansen op het gebied van werk, creativiteit, ondernemerschap en goede zorg.”
Doelmatige zorg
Douwe Biesma, voorzitter Raad van Bestuur St. Antonius Ziekenhuis: “We gaan hier in Utrecht op zoek naar de invulling van taakherschikking en zelfmanagement. We gaan zorg op een andere manier invullen, waardoor we de zorg uiteindelijk doelmatiger en kwalitatief goed voor de patiënt kunnen vormgeven.”
Van praten naar samen doen
De bijeenkomst was een goede manier om elkaar in de regio te vinden en elkaar te leren kennen om zo samenwerking mogelijk te maken. De wil om samen te werken kwam na het plenaire deel ook duidelijk tot uitdrukking aan de netwerktafels, waar in kleine groepen gediscussieerd werd. Dat leidde tot verschillende concrete ideeën: pilots, het inrichten van een regelvrije zone, anderhalvelijnszorg en slimme tools voor zelfmanagement. Deelnemers uit de eerste lijn brachten onder andere in het belang van vroege betrokkenheid van cliënten bij nieuwe ideeën. Houd in de gaten wat die uiteindelijk zelf aangeven! Een van de panelleden Marc van Gelder CEO van  Mediq: “Met name voor een anderhalvelijnszorgcentrum zie ik grote kansen. We moeten samen een concreet project formuleren en we moeten van praten naar doen!”