Afkickmiddel voor cocaïne op het spoor

Een bestaand middel tegen de ziekte van Parkinson, voorkomt dat ratten verslaafd raken aan cocaïne. Dit blijkt uit een onderzoek dat in de VS is uitgevoerd onder leiding van Ingo Willuhn, nu onderzoeker bij de afdeling Psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het Nederlands Herseninstituut (NIN-KNAW). De resultaten zijn zondag online gepubliceerd in Nature Neuroscience.

Cocaïnegebruik zorgt er onder meer voor dat in de hersenen de stof dopamine vrijkomt. Deze stof stimuleert het beloningscentrum in de hersenen, waardoor je je prettig voelt. medfrd2120Uit de studie van Willuhn en zijn medeonderzoekers blijkt echter dat bij ratten die excessief cocaïne gebruiken, het dopamine-stimulerend effect van de drug afneemt: bij gelijkblijvend cocaïnegebruik komt steeds minder dopamine vrij in de hersenen. Deze bevinding is in strijd met de heersende gedachte dat er juist meer dopamine in het beloningsdeel van de hersenen zou vrijkomen bij excessief cocaïnegebruik.

Ingo Willuhn bestudeerde de toename van de dopamine-afgifte in het beloningssysteem van de hersenen. Ratten konden enige uren per dag onbeperkt cocaïne krijgen. De meeste ratten gingen in de loop van de tijd meer cocaïne gebruiken. Bij deze ratten, kwam minder dopamine vrij dan bij de dieren met een stabiel cocaïnegebruik. ‘Dat er bij de eerste groep ratten steeds minder dopamine vrijkomt bij een gelijkblijvende cocaïneconsumptie, verklaart dat de dieren hun cocaïneconsumptie willen verhogen. Zo komt er toch voldoende dopamine vrij om hun beloningssysteem te prikkelen. Ze raken verslaafd.’
Cocaïne-verslaafde ratten die een middel tegen Parkinson krijgen, reageren daar goed op. Het medicijn heeft als eigenschap dat het de dopamine-huishouding in de hersenen herstelt. De ratten gingen na inname van het anti-Parkinsonmiddel minder cocaïne gebruiken. Willuhn: ‘Het laat zien dat overmatig cocaïnegebruik bij verslaafden mogelijk kan worden teruggedrongen met een medicijn dat al is toegelaten. Er is interesse in deze uitkomsten en er worden studies gepland om deze bevinding te testen bij mensen.’

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen