Nieuw in CWZ: katheter om langdurig medicijnen toe te dienen

Op de afdeling radiologie van het CWZ plaatsen we sinds kort een nieuw soort katheter voor het langdurig toedienen van medicijnen. Dit heet een PICC-lijn: Perifeer In te brengen Centraal veneuze Catheter. De lijn plaatsen we met behulp van echografie en röntgen. We brengen hem in via een ader in de bovenarm. Het uiteinde van de lijn komt in de grote holle ader vlak bij het hart te liggen.

De voordelen voor de patiënt zijn groot. Als mensen langdurig medicijnen moeten krijgen, gebeurt dit vaak met behulp van een infuus. Ze moeten worden opgenomen of dagelijks terugkomen naar het ziekenhuis voor een nieuw infuus. Het vaak inbrengen van een infuus kan schade aan de bloedvaten veroorzaken. PICC-lijnDe PICC-lijn geeft veel minder schade. Deze lijn kan blijven zitten totdat de medicijnen niet meer nodig zijn. Het is een veilige en niet pijnlijke manier van toedienen. Het is ook mogelijk om bloed via de PICC-lijn af te nemen. Een extra voordeel: de patiënt kan ermee naar huis, mits de thuiszorg goed geïnformeerd is over de benodigde zorg.

Het CWZ gebruikt de PICC-lijn op dit moment vooral als mensen langdurige antibiotica en cytostatica nodig hebben.

Bron: CWZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen