Nieuwe inzichten in de bacteriële afweer

0
287

Onderzoekers van het UMC Utrecht uit de onderzoeksgroepen van Niels Bovenschen en Erik Hack hebben een nieuw mechanisme ontdekt waarmee in het bloed circulerende granzymen de bacteriële ontstekingsrespons kunnen moduleren. De resultaten van dit onderzoek worden deze week gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Granzymen zijn serine proteasen die worden geproduceerd door cytotoxische witte bloedcellen om tumorcellen en virus-geïnfecteerde cellen te doden. Granzymen worden ook in de bloedcirculatie aangetroffen bij autoimmuunziekten, virus infecties en bacteriële infecties. De functie van granzymen in het bloed is echter onduidelijk. Bovenschen: “Wij hebben aangetoond dat granzymen direct kunnen binden aan bepaalde soorten bacteriën. ziekenhuisbacterieDeze interactie zorgt ervoor dat de bacteriële afweerreactie wordt versterkt wat noodzakelijk is voor een adequate klaring van deze micro-organismen. Een overmatige ontstekingsreactie kan echter in sommige gevallen bijdragen aan de pathogenese van ziektebeelden die geassocieerd zijn met bacteriële infecties, zoals sepsis. In de toekomst bied dit onderzoek daarom mogelijk aangrijpingspunten voor nieuwe therapieën om immuunreacties te moduleren.” Eerste auteur Annette Wensink hoopt op 23 september 2014 te promoveren op dit onderwerp.

Referentie: Granzyme K synergistically potentiates LPS-induced cytokine responses in human monocytes. Wensink AC, Kemp V, Fermie J, García Laorden MI, van der Poll T, Hack CE, Bovenschen N. Proc Natl Acad Sci USA. 2014; In press.

Bron: UMC Utrecht

Vorig artikelImatinib mogelijk ook geneesmiddel voor vaatlekkage
Volgend artikelGebruik toevalsbevindingen op CT-scan
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.