Koning woont jubileumcongres NMT bij

0
309

100 jaar Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde
Koning Willem-Alexander woont op vrijdag 16 mei 2014 het jubileumcongres van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) bij in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het congres, met als thema ‘Lang leve een gezonde mond’, staat in het teken van de relatie tussen mondgezondheid en algehele gezondheid.

NMT 100De koninklijke NMT is de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen en viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum richt de organisatie het NMT Fonds Mondgezondheid op. Met het fonds wil de NMT kennis, bewustwording en voorlichting over het belang van een gezonde mond voor iemands algehele gezondheid vergroten. Rob Barnasconi, tandarts en voorzitter van de NMT, zal het fonds op 16 mei presenteren.

zm_de_koningEen gezonde mond is veel belangrijker dan lang werd verondersteld. Prof.dr. Fred Rozema, bijzonder hoogleraar Medisch Tandheelkundige Interactie aan ACTA, gaat in de openingsrede van het congres in op de steeds manifester wordende relatie tussen mondgezondheid en algehele gezondheid, en omgekeerd. Uit tal van wetenschappelijke onderzoeken blijkt bijvoorbeeld een relatie tussen een slechte mondgezondheid en hart- en vaatziekten en diabetes. Daarnaast heeft de mond een signaalfunctie voor afwijkingen in de algehele gezondheid die zich nog niet op een andere manier in het lichaam hebben gemanifesteerd. Zo kunnen slijmvliesafwijkingen, een onmatige toename van cariës of klachten van een droge mond duiden op bijvoorbeeld bloedarmoede, afwijkingen in het maag-darmkanaal of bloedkanker.

De tandarts speelt in deze vroegherkenning een vitale rol. Hij ziet immers als vrijwel enige medische professional zijn patiënten elk jaar opnieuw. Bij elkaar hebben de Nederlandse tandartsen per jaar 35 miljoen patiëntcontacten. Dat geeft de tandarts een belangrijke verantwoordelijkheid. Samen met de huisarts of de medisch specialist kunnen gezondheidsproblemen in potentie eerder worden aangepakt. Dat levert gezondheidswinst voor de patiënt op en levert een bijdrage aan het beheersen van de kosten in de zorg.

Bron: NMT

Vorig artikelVeteranen overhandigen hulphond in opleiding aan Peter van Uhm
Volgend artikelNovio Tech Campus krijgt iLAB-status
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.