Risico op doseringsfouten door verwisseling twee verschillende sterktes Tresiba

Insuline degludec (Tresiba) komt in Nederland beschikbaar in de voor insulines nieuwe sterkte van 200 eenheden per ml. Hetzelfde middel komt ook beschikbaar in de sterkte 100 eenheden per ml. Dit kan een risico geven op doseringsfouten, die kunnen leiden tot over- of onderdosering.

Belangrijk is om de dosis (i.e. het aantal eenheden) niet om te rekenen als de patiënt een andere sterkte voorgeschreven of afgeleverd krijgt. Net als bij andere voorgevulde insulinepennen wordt de dosis in eenheden ingesteld met behulp van een instelknop. En is de dosis af te lezen op het dosisafleesvenster van de pen. CBG MEBZoals geldt voor alle insulines, is het ook voor Tresiba belangrijk de verschillende insulinesterktes niet met elkaar te verwisselen.

Dit schrijft de firma Novo Nordisk B.V. in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar de relevante beroepsgroepen en organisaties, waaronder artsen, apothekers, verpleegkundigen en patiëntenorganisaties.

Insuline degludec is een langwerkend insuline dat gebruikt wordt bij diabetes mellitus type 1 en 2.

Bron: CBG-MEB

Het in kaart brengen en communiceren van mogelijke risico’s van geneesmiddelen is onderdeel van de geneesmiddelenbewaking. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een ‘Direct Healthcare Professional Communication’ op de hoogte gebracht. Een overzicht van de DHPC’s is te vinden op de website van het CBG.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen