‘Live’ meekijken bij keizersnede

Zaterdag 10 mei zet de Saxenburgh Groep de deuren van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg open voor publiek. Medewerkers en vrijwilligers willen het publiek graag laten zien en ervaren hoe zij de inwoners in de regio kunnen ondersteunen bij hun gezondheid. De organisatie heeft een interactief programma samengesteld voor een breed publiek in alle leeftijden. De open dag is van 10.00 tot 15.00 uur.

Belangstellenden ontvangen bij binnenkomst in het ziekenhuis een routekaart, aan de hand waarvan zij hun route door het ziekenhuis kunnen bepalen. Er zijn vier routes uitgezet: Vroeg Erbij/Kinderroute, Onderzoek en Behandeling, Langer Vitaal en Achter de schermen.

voor_persbericht_webDe route Vroeg Erbij/Kinderroute is ingericht rondom de zorg voor vrouw en kind, met onder andere kinderarts, couveuse en impressie van een kraamsuite. De ‘poppendokter’ houdt spreekuur, dus kinderen moeten niet vergeten hun pop of beer mee te nemen. De gipskamer is open en er loopt onder andere een ballonnenclown rond. Bij Brasserie Santé staat een springkussen.

Op de route Onderzoek en Behandeling is het mogelijk een kijkje te nemen in onder andere de hartkatheterisatiekamer, Open MRI, operatiekamer, klinisch chemisch laboratorium en het bacteriologisch laboratorium. Ruime aandacht is er voor de oncologiepatiënt met de openstelling van het splinternieuwe endoscopiecentrum en de presentatie van de vele mogelijkheden op het gebied van borstkankerzorg.

De route Langer Vitaal legt met de afdelingen Zorgcontact en Zorgloket de verbinding van ziekenhuis- naar ouderenzorg binnen de Saxenburgh Groep en andere samenwerkingspartners. De Spoedeisende Hulp is van binnen te bekijken, evenals een ambulance. Op de afdeling revalidatie kan de bezoeker actief verschillende fitheidstrainingen volgen. Er wordt een verpleegafdeling opengesteld, met bed voor een CVA-patiënt en tillift. Te zien is hoe het patiëntdossier (EPD) digitaal wordt bijgehouden met behulp van een mobiel station (WOW). Op humoristische wijze wordt de bezoeker ‘meegetrokken’ in de verzorging van een patiënt, waarbij het ook mogelijk is zelf te reanimeren. Op deze route ruime aandacht voor de geestelijke gezondheidszorg, met een bezoek aan gebouw Viderus met daarin de PAAZ.

Op de route Achter de schermen presenteren zich diensten, die niet direct zichtbaar zijn voor de patiënt. Het ziekenhuis kan niet zonder een technische dienst die de apparatuur onderhoudt en ervoor zorgt dat de verwarming het doet, een facilitaire dienst die de vaat wast en voor het eten zorgt, een afdeling magazijn en transport dat ervoor zorgt dat alle goederen op de juiste plek komen of een bedrijfshulpverlening die een ontruiming kan regelen. Bekijk het wagenpark, test hoe vast je hand is of help mee een brandje te blussen.

Verspreid over de routes is een informatiemarkt ingericht met belangenbehartigers, samenwerkingspartners en patiëntenverenigingen. Het regionale project Vitaal Vechtdal zal zich hier uitgebreid presenteren.

‘Live’ keizersnede

Tijdens drie sessies kan er in het restaurant Santé ‘live’ meegekeken worden bij een keizersnede, uitgevoerd door één van de gynaecologen op de operatiekamer in het ziekenhuis. In de zaal is een gynaecoloog aanwezig voor toelichting en het beantwoorden van vragen. Van tevoren aanmelden via website www.sxb.nl is noodzakelijk, vol is vol.

Samen schilderen en fotoshoot

Onder deskundige leiding van kunstenaar Azat Malikov kunnen bezoekers werken aan een gezamenlijk kunstwerk. Zij kunnen hun eigen ervaringen met het ziekenhuis kwijt op het witte doek. Hier is ook gelegenheid voor een fotoshoot als dokter of verpleegkundige.
In de directe nabijheid zullen de klanken van live muziek de bezoekers warm onthalen.

Voor alle routes geldt, dat er niet uitsluitend iets te zien of te horen is, maar veel om zelf te ervaren. Testjes ondergaan, oefeningen doen, speuren naar antwoorden op de prijsvraag, timmeren, springen. Teveel om op te noemen. Aan het eind van alle routes wacht de belangstellenden een heerlijk gratis kopje koffie in Brasserie Santé.

Iedereen is van harte welkom op zaterdag 10 mei tussen 10.00 en 15.00 uur. Wees welkom en beleef het ziekenhuis. Samen voor uw gezondheid!

Bron: Röpcke-Zweers Ziekenhuis

Vorig artikelOndertekening manifest verbod op consumentenvuurwerk
Volgend artikelHuisartsen gezocht voor Boeing 737 flight-simulator
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.