
NPO Doc: Het zal me een rotzorg zijn
ArrayVan zaterdag 10 mei tot en met vrijdag 16 mei op NPO Doc
Innovatie, efficiëntie, marktwerking, en vooral meer mantelzorg. Dat zijn de principes die de Nederlandse zorg in de toekomst betaalbaar moeten houden. Naar aanleiding van twee documentaires op Nederland 2 over dit onderwerp, Een plek voor Dex (maandag 12 mei 20.55 uur) en Corpus mama (dinsdag 13 mei 23.00 uur), verkent documentairekanaal NPO Doc, voorheen Holland Doc 24, een week lang waar de bezuinigingen en vernieuwingen in de zorg toe kunnen leiden. Met onder andere de van Het verhaal van Peter, waarin regisseur Arjen Schotel ontleedt hoeveel elk stukje zorg voor zijn gehandicapte broer Peter kost.<!–more–
Het is niet eens zo heel lang geleden dat er nog sprake was van personeelstekorten in de zorg. Daarom starten het ROC van Amsterdam en de OsiraGroep een experiment: leerlingen nemen vrijwel zonder begeleiding de dagelijkse zorg op zich voor de bejaarden in ouderenzorgcentrum De Rietvinck in de Amsterdamse Jordaan. Het tweeluik Voor de leeuwen (Julia van Graevenitz, NCRV, 2011) volgt een aantal van deze leerlingen. Zijn de goedbedoelende tieners tegen deze taak opgewassen?
Het huidige kabinet wil dat mensen meer voor hun naasten gaan zorgen, dan hoeven we minder geld aan allerlei tehuizen te besteden. In Van later zorg (Claire Pijman en Piet Oomes, IKON, 2010) zien we hoe Claire Pijman, ouder van twee kleine kinderen en regisseur, probeert haar dementerende moeder zelf te verzorgen. Maar op den duur wordt de combinatie van werk, zorg en mantelzorg haar teveel.
Het Radboud UMC in Nijmegen heeft een speciale afdeling opgericht die onderzoek doet naar de grote veranderingen in de zorg: Hoe om te gaan met technische innovaties en mondige patiënten die zelf aankomen met diagnoses en behandelingen die ze gegoogled hebben. De patiënt in de hoofdrol (Tegenlicht, Kees Brouwer, VPRO, 2014) laat zien welke belangrijke kwesties er spelen op dit ‘Reshape Center’ en welke fundamentele vragen daaraan ten grondslag liggen.
In De zorgfabriek (Kim Brand, HUMAN, 2009) zien we hoe in een woonzorgcentrum in Hilversum bureaucratie en efficiëntie het werk van het verzorgende personeel steeds meer overheersen. De regisseur werkte zelf jarenlang als weekendhulp in deze instelling, tot ze werd wegbezuinigd.
Het verhaal van Peter (Arjen Schotel en Jeroen van Geel, 2014) is een bijzondere documentaire waarin de makers laten zien wat de prijs is van ieder stukje zorg dat bekostigd wordt uit het PGB (persoonsgebonden budget) van de gehandicapte broer van een van de regisseurs. De film nodigt de kijker op deze manier uit om na te denken over de vraag wat we goede zorg waard vinden.
Verder wordt in deze themaweek ook de aflevering over geestelijke gezondheidszorg van het onderzoeksprogramma Levy – Iedereen gaat het voelen uitgezonden en een reportage van Altijd wat over verspilling in de gezondheidszorg.
U vindt hier meer informatie over deze themaweek op NPO Doc.