Minder ingrijpende verwijdering van poliepen en vleesbomen in het OLVG

“Twee uur na de ingreep gaf ik alweer pianoles”
Vrouwen krijgen vaak een ingrijpende operatie voor het verwijderen van poliepen of myomen (vleesbomen) uit de baarmoederholte. Veelal blijven ze nog een dag in het ziekenhuis om te herstellen. Toch hoeft dat niet meer. In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam voeren gynaecologen de ingreep poliklinisch uit, waarbij de patiënt een roesje krijgt. Patiënten kunnen vaak sneller naar huis, zonder de bijwerkingen van een zware narcose. ‘Ik was heel zenuwachtig voor de ingreep. Maar het viel heel erg mee. Twee uur na de ingreep kon ik alweer werken’, vertelt een patiënte die pianolerares is.

minder_ingrijpende_verwijdering_van_poliepen_en_vleesbomen_in_het_olvg_largeGynaecologische ingrepen gebeurden vroeger meestal op de operatiekamer. Deze ingrepen verplaatsen zich steeds meer naar de polikliniek. Dit is onder andere mogelijk door de introductie van dunnere en meer eenvoudige instrumenten. Het OLVG gebruikt als een van de weinige Nederlandse ziekenhuizen sinds een paar maanden de ‘Truclear hysteroscopische morcellator’, indien nodig in combinatie met een andere manier van pijnstilling: ‘conscious sedation’ (bekend als ‘roesje’). De ingreep is hierdoor veel minder ingrijpend voor de patiënt. Patiënten en hun gynaecologen in het OLVG zijn heel tevreden.

Hysteroscopie
Hysteroscopie is een operatie, waarbij de gynaecoloog een kleine camera via de vagina in de baarmoeder inbrengt. Met de hysteroscoop kan de gynaecoloog in de baarmoeder kijken en een diagnose stellen. Ook is het mogelijk om operatieve ingrepen ermee te doen. Zo kan de gynaecoloog bijvoorbeeld poliepen of myomen (vleesbomen) verwijderen uit de baarmoederholte. Daarvoor is de hysteroscopische morcellator ontwikkeld. Dit instrument ‘hapt’ mechanisch kleine stukjes van de vleesboom of poliep af en zuigt de kleine stukjes meteen weg uit de baarmoeder. Voordeel van dit instrument is dat gynaecologen heel gericht en veilig kunnen werken.

Over de ingreep vertelt gynaecoloog Erica Bakkum: ‘In het OLVG doen we steeds meer ingrepen met de hysteroscopische morcellator, waarbij een verschuiving plaatsvindt van operatiekamer naar polikliniek. Ingrepen met de kleine versie van de hystroscopische morcellator kunnen poliklinisch. Met de grotere passen we conscious sedation toe, oftewel een roesje. Dat kan ook in dagbehandeling. Uit ervaring weet ik dat vrouwen heel positief zijn, want ze liggen niet meer een tijdje bij te komen op zaal maar lopen zo het ziekenhuis uit en halen hun kind van school.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen