Innovatie in efficiënte en patiëntvriendelijke trombosezorg

Vingerprik voor 17.000 trombosepatiënten in de regio Rijnmond
Vandaag maakt Star-MDC bekend dat zij als eerste trombosedienst in Nederland de vingerprikmethode aan 17.000 patiënten in de regio Rijnmond heeft geïntroduceerd. Trombosedienstmedewerkers gebruiken deze methode vanaf april dagelijks in de zorg aan alle trombosepatiënten. Bij de vingerprikmethode worden de stollingswaarden met slechts één druppel bloed uit de vinger bepaald. Deze vorm van bloedafname is voor trombosepatiënten niet alleen minder belastend, de uitslag is met deze methode ook direct beschikbaar. De innovatie draagt bij aan een patiëntvriendelijkere en efficiëntere trombosezorg.

Deze introductie is een bijzondere primeur voor het medisch-diagnostisch centrum, dat met 120 locaties voor specialistisch laboratoriumonderzoek, ook de grootste trombosedienst van Nederland herbergt. Dat de ruim 220 trombosedienstmedewerkers de vingerprikmethode gebruiken bij de uitvoering van hun dagelijkse zorgtaken, is in de trombosezorg een nieuwe werkwijze. De grootschalige toepassing van deze innovatie wordt als een mijlpaal in de Nederlandse trombosezorg beschouwd.

vingerprik

Mevrouw Van Riel wordt geprikt door een Star-MDC trombosedienstmedewerker

Voordelen voor de patiënt
Wat veel mensen niet weten is dat bij trombosepatiënten gemiddeld 24 keer per jaar door de trombosedienst bloed wordt afgenomen. Wanneer dit niet meer via een naald in de arm hoeft, is dat prettig voor patiënten.“Ideaal”, aldus mevrouw Van Riel (80) die tweewekelijks “de Binnenhof” in de Rotterdamse wijk Ommoord bezoekt: “ik hoef voor de uitslag niet meer tot volgende dag te wachten. En mijn armen zitten ook niet meer onder de blauwe plekken”.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
Heidi van den Brink, directeur Trombosezorg is vanaf het begin betrokken bij de realisatie van de nieuwe prikmethode. Van den Brink: “waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Als er eenvoudige en patiëntvriendelijke methoden bestaan, dan zouden deze toch ook voor alle patiënten beschikbaar moeten zijn? Wij wilden de zorg voor trombosepatiënten patiëntvriendelijker organiseren. Dat kan nu met de vingerprikmethode”. Van den Brink vervolgt: “Tevens zijn we alert op andere innovaties voor trombosepatiënten. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe medicijnen beschikbaar, die zeker een goed alternatief bieden. Ik verwacht echter dat de nieuwe medicatie en de vingerprikmethode naast elkaar zullen bestaan, gewoonweg omdat de monitoring, begeleiding en controle door de trombosedienst wenselijk blijft”.

Van een buisje naar één druppel bloed
De vingerprikmethode draagt bij aan een efficiëntere logistiek rondom de bloedafname. Waar doorgaans een trombosedienstmedewerker op vaste momenten een buisje bloed afnam uit de arm van een patiënt, wordt nu met één druppel bloed de stollingswaarde bepaald. Deze zogeheten INR-uitslag wordt vervolgens digitaal doorgegeven aan de trombosedienst, die de gegevens verwerkt en een doseeradvies verstrekt.

Voor meer informatie kijk op: www.star-mdc.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen