Met crowdfunding je eigen omgeving verbeteren

0
224

 1%Club platform opent deuren voor Nederlandse initiatieven
Het crowdfunding platform 1%Club, dat zich voorheen alleen op goede doelen in ontwikkelingslanden richtte, gaat nu ook open voor Nederlandse initiatieven. Hiermee wordt toegang geboden aan de vele lokale initiatieven die in Nederland ontstaan.

Buurtinitiatieven hebben last van een afnemende subsidiestroom. Voor Nederlanders die toch iets goeds willen doen in hun buurt is crowdfunding een aantrekkelijke alternatieve manier van financiering. Bij crowdfunding leggen veel mensen ieder een klein bedrag in om een project te financieren.

018c35fd7eed97d2b349f57a0b529277Zelf doen: een schaakles in je buurt voor autitische kind
1%Club oprichter Anna Chojnacka. “Via platforms als 1%Club organiseren mensen zichzelf om een concrete verandering op lokaal niveau teweeg te brengen. Via veelal social media wordt opgeroepen om bij te dragen aan het initiatief. Je hebt een idee of kent iemand met een idee en wil dat voor elkaar krijgen door je eigen netwerk te vragen hieraan bij te dragen. De bereidheid om te geven aan bekenden én het concrete doel maakt het voor veel mensen laagdrempelig om mee te doen. Door het openstellen van het platform willen we dé plek zijn om te crowdfunden voor een betere wereld, veraf of bij jou om de hoek.”

Een voorbeeld is het initiatief van Mustapha El Jarmouni uit Amsterdam Oost. Hij gaf schaaklessen aan zijn zoon en enkele vriendjes. Zijn zoon heeft een lichte vorm van autisme en schaken bleek een goed middel om de sociale contacten van kinderen met autisme te bevorderen. Inmiddels krijgen ruim 350 kinderen schaakles. Via het 1%Club platform hoopt hij 3900 euro bij elkaar te krijgen voor tafels en stoelen in het lokaal. Een ander voorbeeld is Klaas Dijkstra, hij probeert middels crowdfunding de instrumenten voor een koor in Leeuwarden voor elkaar te krijgen.

Rutte noemt 1%Club ‘voorbeeld van participatiesamenleving’
Premier Mark Rutte noemde 1%Club onlangs tijdens het Goed Geld Gala als voorbeeld van wat het woord participatiesamenleving betekent. “Via internet en social media ontstaan compleet nieuwe en ongekende mogelijkheden om betrokkenheid te tonen, steun te organiseren en zelf een actieve positieve bijdrage te leveren. Dit is een actiegerichte manier van denken die uitstekend past in deze tijd” aldus Rutte over 1%Club.

Crowdfunding blijft groeien in Nederland
Crowdfunding blijft sterk groeien. Volgens onderzoek van crowdfunding adviesbureau Douw&Koren werd in 2013 in Nederland voor 32 miljoen euro via crowdfunding opgehaald, meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Onlangs lanceerde het Amerikaanse crowdfunding platform Kickstarter in Nederland. Zij staan echter geen goede doelen initiatieven toe op hun platform. Via 1%Club, het bekendste Nederlandse crowdfunding platform, is meer dan 1 miljoen euro gecrowdfund waarmee inmiddels 500 goede doelen projecten van de grond zijn gekomen.

Vorig artikelGezamenlijke actie nodig voor terugdringen zelfdoding
Volgend artikelEén op de drie inwoners Herpen had Q-koorts
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.