Drievoudig duurzaam gevelscherm op het ziekenhuis in Zwijndrecht

Array

Een zonnepaneel, een fijnstoffilter en een informatiepaneel inéén. Daarmee experimenteren Cablean BV en het Albert Schweitzer ziekenhuis samen op de voorgevel van het ziekenhuis in Zwijndrecht. De gevelbekleding blijft langdurig hangen als demonstratieopstelling.

Het ‘Cablean Energy Gevelscherm’ – in dit geval 18 vierkante meter groot – kan drie verschillende toepassingen naar voren draaien. Zonnecellen om zelf energie op te wekken, een speciale coating die fijnstof uit de lucht aan zich hecht (waarna het bij een regenbui wegspoelt) en een communicatiebord waarop de eigenaar van het pand een boodschap kan plaatsen voor zijn publiek.

Cablean uit Sliedrecht, landelijk specialist in het duurzaam benutten van uiteenlopende oppervlakken, voorziet een grootse toekomst voor dit multifunctionele scherm, dat bijdraagt aan een gezonde leefomgeving en een duurzame economie. Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft de gevel in Zwijndrecht ter beschikking gesteld, zodat Cablean de meerwaarde van het scherm hier in de praktijk kan bewijzen en met meerdere functies kan uitbouwen.

“Wij hebben onlangs het zogeheten MVO-Manifest voor een gezonde toekomst van de zorgsector ondertekend”, vertelt vastgoedmanager Jasper Meijer van het ziekenhuis. (MVO staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.) “Daarmee verplichten wij onszelf om continu te zoeken naar bedrijfsmatige en technische oplossingen die goed zijn voor mens, milieu, werkgelegenheid, enzovoort. Wij wilden Cablean als bedrijf uit onze regio graag helpen dit product tot een succes te maken en zelf bekijken of dit iets voor ons is. Ook de gemeente Zwijndrecht zag de kansen en gaf ons snel de benodigde vergunning.”


Directeur Peter van Dommele van Cablean is trots op de pilot, die uitgevoerd is met de partners Kroon & De Koning en Verkerk Groep, allebei uit Zwijndrecht. “Het is een landelijke primeur bij een zorginstelling”, zegt Van Dommele. “Met Cablean Energy werken we aan het beschikbaar stellen van duurzame energie aan maatschappelijke organisaties. Denk daarbij aan scholen – waarvan de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht nu al een toonaangevend project is – sportverenigingen, zorginstellingen en woningcorporaties. Met het Albert Schweitzer ziekenhuis tonen we de meerwaarde voor ziekenhuizen nu ook aan.”

 

Op de displayzijde van het gevelscherm heeft het ziekenhuis een affiche laten aanbrengen uit de onlangs gestarte promotiecampagne ‘Trots’. Hiermee wil het ziekenhuis uitstralen dat de patiënt centraal staat en dat de zorg warm en gastvrij is.

FOTO:
V.l.n.r. Peter van Dommele (Cablean), Jasper Meijer (ASz) en Ronald van Bemmel (Cablean) zien grootse mogelijkheden voor het multifunctionele gevelscherm.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen