#ASCO14: Bob Pinedo ontvangt internationale award voor zijn baanbrekende werk aan kanker

Array

Zaterdag 31 mei neemt de bekende oncoloog Bob Pinedo, emeritus hoogleraar van VUmc, in Chicago de David A. Karnofsky Memorial Award 2014 in ontvangst. Hiermee eert de American Society of Clinical Oncology (ASCO) Pinedo voor zijn grensverleggende onderzoekswerk aan kanker. Pinedo is de grondlegger van VUmc Cancer Center Amsterdam.

Foto: Dirk Kreijkamp via CTMM De ASCO prijst Pinedo voor belangrijke ontdekkingen binnen de biologie van kanker en de werking van geneesmiddelen in de patiënt. “Dit is de belangrijkste internationale oncologieprijs die ik ooit heb gekregen”, zegt Pinedo in een reactie. “Het is een erkenning van mijn creativiteit en het succes van ons translationele onderzoek.”Pinedo is pas de derde niet-Amerikaan die de award krijgt in veertig jaar.

Bob PinedoIn zijn lange carrièreheeft Pinedo steeds geprobeerd om de brug te slaan tussen fundamenteel onderzoek en de klinische oncologie, onderzoek aan de patiënt. “Die twee moeten altijd hand in hand gaan. Dat is dé manier om van vastgeroeste ideeën naar werkelijke nieuwe therapieën te gaan.”

Bob Pinedo is de grondlegger van het VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA), waar onderzoekers van verschillende disciplines bij elkaar zitten om de kruisbestuiving te bevorderen. Niet alleen kwam dit concept van Pinedo, hij bracht ook de vele vermogende donateurs bij elkaar, zodat het VUmc Cancer Center Amsterdam werkelijkheid kon worden.

In een reactie zegt hoogleraar medische oncologie Henk Verheul, tevens onderzoeksdirecteur van VUmc CCA: “Bob Pinedo heeft mij en de andere collega’s bij VUmc in leven en werken laten zien dat zorg voor de patiënt en onderzoek naar de verbetering van de behandeling van kanker onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Terecht heeft hij altijd gezegd dat je van iedere patiënt kunt en moet proberen te leren hoe het beter kan.”

Hoewel hij formeel met pensioen is, is Pinedo nog steeds actief als arts en onderzoeker. Op Curaçao, zijn geboortegrond, heeft hij een centrum opgezet voor de vroege detectie van borst- en baarmoederhalskanker. Aan de Universiteit Twente werkt hij aan de zogeheten nanopil, een elektronisch apparaatje dat in het spijsverteringskanaal op zoek gaat naar stoffen die darmkanker in een vroeg stadium aankondigen.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen