Grip 3 bij grote brand Shell Moerdijk, gevaar voor mensen in omgeving

Array

brandweerOp industrieterrein Moerdijk heeft zich vanavond rond kwart voor elf een gigantische ontploffing voorgedaan bij een fabriek van Shell. De brand is opgeschaald naar Grip 3. Omstanders melden dat de vlammen steeds minder intens worden. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt een woordvoerder van Shell Moerdijk.

GRIP3, maar nog geen evacuatie
Er zijn nog geen plannen om de mensen die rond industrieterrein Moerdijk wonen, te evacueren. Dat heeft de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant laten weten. GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure. Deze procedure omvat bestuurlijke en operationele afspraken over de opschaling bij incidenten.
Als er sprake is van een gemeentelijke ramp, wordt GRIP3 afgekondigd. Het volledige ROT (Regionaal Operationeel Team) en Gemeentelijk Beleidsteam (GBT) komen bijeen. De hulpverleningsdiensten (brandweer, politie, GHOR ((Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen)) bemensen de betreffende actiecentra en in de desbetreffende gemeente wordt het Gemeentelijk Rampenmanagementteam (GRMT) bij elkaar geroepen om gemeentelijke processen uit te voeren, zoals de opvang en verzorging van evacués en het registreren van slachtoffers. De Commissaris van de Koningin (CdK) van de betreffende provincie wordt geïnformeerd. Tevens wordt de Minister van Binnenlandse Zaken via het Nationaal CrisisCentrum (NCC) geïnformeerd. (Uitleg verschillende GRIP-stadia via 112Gld-zuid.nl.)

Onderhoud
Men was op de getroffen locatie bezig met onderhoud aan twee van de fabrieken waarbij delen van de installatie uit bedrijf uit gebruikt zouden kunnen worden genomen.

UPDATE 8:00 uur
De brand bij Shell in Moerdijk is geblust. Omwonenden hoeven hun ramen en deuren niet meer gesloten te houden. Twee medewerkers van Shell zijn gewond. De slachtoffers zijn lichtgewond en zijn met brandwonden naar een ziekenhuis gebracht.

Door de brand is ethylbenzeen vrijgekomen. Dat kan leiden tot geïrriteerde ogen en luchtwegen. In de Hoeksche Waard zijn deeltjes neergekomen die nog nader worden onderzocht, aldus burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk op een persconferentie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen