Echo volstaat bij controle gesteriliseerde vrouw

Het succes van een sterilisatiebehandeling bij vrouwen kan in veel gevallen met een echo worden bepaald, zo blijkt uit onderzoek van Sebastiaan Veersema waarop hij op 5 juni bij VUmc promoveert. “Dit is veel eenvoudiger en minder schadelijk dan een röntgenfoto”, aldus Veersema. Op basis van de resultaten van dit onderzoek werken vrijwel alle klinieken in Nederland inmiddels met echografie om het succes van sterilisatie te bepalen. Veersema is gynaecoloog bij het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein.

Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer tienduizend vrouwen gesteriliseerd. Ongeveer veertig procent van deze vrouwen wordt behandeld met de zogeheten Essure-methode, waarbij via de vagina veertjes in de eileiders worden geplaatst. Polyester vezels in deze veertjes zorgen ervoor dat de eileiders dichtgroeien. Hierdoor kunnen er geen eicellen meer worden bevrucht. Het voordeel van deze methode is dat er geen snee in de buik hoeft te worden gemaakt en de patiënt niet onder narcose hoeft.
eierstok ovariumEchografie
Sebastiaan Veersema onderzocht of echografie in plaats van een röntgenfoto kan worden gebruikt om drie maanden na de behandeling te bepalen of de sterilisatie succesvol is. Deze techniek, die gebruik maakt van geluidsgolven, is eenvoudiger en minder schadelijk dan röntgen. Veersema: “Het blijkt dat in 85% kan worden volstaan met een echo. Een röntgenfoto is alleen nog vereist bij vrouwen bij wie de echo geen uitsluitsel geeft of de behandeling niet goed is verlopen. “Door de resultaten van dit onderzoek maken vrijwel alle klinieken in Nederland inmiddels gebruik van echografie om het succes van sterilisaties te bepalen.

Complicaties tijdens zwangerschap

Wanneer de veertjes in de eileiders niet goed worden geplaatst kan een vrouw alsnog zwanger worden. Veersema onderzocht tijdens zijn promotieonderzoek vrouwen met zo’n zwangerschap als gevolg van een mislukte sterilisatie. “Deze vrouwen lijken geen verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap te hebben.”

Meer succes bij ivf

Veersema onderzocht bovendien of de Essure-behandeling gebruikt kan worden bij vrouwen die een ivf-behandeling ondergaan. Bij sommige vrouwen zorgt een vloeistof uit de eileider er namelijk voor dat er zich geen bevruchte eicel in de baarmoeder kan nestelen. Veersema: “Een Essure-behandeling bij deze vrouwen zorgt ervoor dat het succespercentage bij ivf-behandelingen stijgt, doordat deze vloeistof niet meer in de baarmoeder kan komen. De komende jaren wordt hiernaar verder onderzoek gedaan bij VUmc.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen