Studenten Radboudumc adviseren MSD over innovaties voor anticonceptie

Array

Farmaceutisch bedrijf MSD gaat aan de slag met een innovatief concept van tweedejaarsstudenten van het Radboudumc om therapietrouw bij het gebruik van de anticonceptiepil te vergroten. Deze studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen hebben de afgelopen maanden samen met acht andere studenten intensief gewerkt aan het project Get Real.

Get Real
Get Real is een onderwijspilot van het Radboudumc voor de nieuwe curricula van Geneeskunde en Biomedische wetenschappen, waarbij tweedejaars studenten in groepjes van vier werken als consultants voor externe opdrachtgevers. Leren doe je het best door te doen, dat is het idee achter het project: uit de collegebanken de wijde wereld in!

meiden-en-anticonceptie-200x189Studenten denken in teamverband mee over innovatie (in dit geval op het gebied van anticonceptie) en managementleden van MSD Oss en MSD Haarlem vervullen in het project de rol van opdrachtgever. Woensdag 18 juni presenteerden de drie groepen hun innovatieve idee aan elf professionals van MSD en werden de winnaars van Get Real verkozen.

Winnend project
Het team van Sophie Poelman, Kimberly van der Laan, Kelly Warmink en Rick Sniekers werd verkozen tot winnaar. Ze hebben een innovatieve oplossing bedacht waarmee vrouwen herinnerd worden aan het innemen van de anticonceptiepil. Deze techniek gaat verder dan een simpele herinneringsservice via een app of sms. Een groot deel van de pilgebruiksters vergeet wel eens de pil en dat is een serieus probleem wanneer er sprake is van seksueel contact. Uiteindelijk doel is het vergroten van therapietrouw.

Volgens de jury hebben de studenten vastberaden naar een oplossing gewerkt voor een serieus probleem en hebben daarbij moeilijke keuzes durven maken. De studenten waren goed voorbereid. “Ze kregen wel vijftig vragen op zich afgevuurd, uitzonderlijk veel, maar ze wisten overal een antwoord op”, aldus docent en projectleider Jur Koksma. Mirjam Mol-Arts, directeur van MSD Oss, is een tevreden opdrachtgever. “Ik zie een groep enthousiaste, slimme jonge mensen met heel veel creativiteit en prachtige ideeën. Ik ben verrast door de uitvinding en we zijn voornemens om het winnende concept te integreren in onze activiteiten.”

“Ik merkte al snel dat ze enthousiast waren, we kregen veel vragen”, zegt Sophie Poelman. Ook Kimberly van der Laan kan haar geluk niet op: “We zijn trots op ons idee en hoopten dat over te brengen, dat is gelukt.” Rick Sniekers kan zijn geluk niet op: “De vragen waren gedetailleerder dan gedacht, maar we hadden de antwoorden. We zijn een goed team.” “We zijn ook het hele traject achter ons idee blijven staan. We hebben hard gewerkt en dat is beloond. Een perfecte afsluiting!”, zegt Kelly Warmink.

Learning Professionals
De opleidingen Biomedische Wetenschappen en Geneeskunde worden momenteel volledig vernieuwd. Eén van de uitgangspunten voor de nieuwe curricula is dat studenten vanaf dag één worden benaderd als ‘learning professionals’. Dat wil zeggen dat ze zoveel mogelijk leren vanuit de professionele praktijk, vanuit reële problematiek. Vandaar ook de naam van de onderwijspilot “Get Real”. Studenten verwerven zo kennis in een relevante context, en leren tegelijkertijd zich professioneel te verbinden met anderen binnen en buiten hun vakgebied. Het consultancy project Get Real wil een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van (zorg)professionals die kritisch naar zichzelf en de wereld om hen heen kunnen kijken. Docent en projectleider Jur Koksma: “Veel docenten onderschatten wat jonge mensen allemaal in hun mars hebben. Vandaag zien we weer dat als je studenten de ruimte geeft, ze echt hun vleugels uitslaan en gaan vliegen.”

MSD
“We hebben bachelorstudenten gevraagd innovaties te bedenken op het gebied van anticonceptie, in de breedste zin van het woord”, vertelt Eric van Hooren, programmamanager Women’s Health bij MSD. “De vraag naar vernieuwing op deze markt is nu actueler dan ooit. En het is voor MSD natuurlijk een mooie manier om kennis en kunde uit te wisselen met jonge, kritische consumenten die mogelijk ook toekomstige potentiële medewerkers zijn!” MSD bood de studenten tijdens het traject toegang tot alle kennis en expertise die in huis is, precies zoals het in de praktijk met extern ingehuurde consultants zou gaan. Gecombineerd met hun eigen frisse blik konden ze daadwerkelijk een innovatie voordragen voor deze markt.

Willem Klaassen, Global Trial Manager, is samen met Eric binnen MSD initiatiefnemer van Get Real. Beiden zijn positief verrast over de ideeën waaraan de studenten werken. Willem: “De insteek van de drie groepen is heel divers en werkelijk vernieuwend. Erg verrassend dat deze knappe koppen met ideeën komen die toch weer op een compleet ander vlak liggen dan wij verwacht hadden. Het geeft maar aan hoe creatief en inventief ze zijn!” Eric en Willem hopen dat MSD op de lange termijn betrokken blijft bij Get Real, als het op een grootschaliger niveau wordt uitgerold. Bijvoorbeeld in de verdere ontwikkeling en productie van biotechnologische medicijnen. “Wij kunnen ons goed vinden in deze praktijkgerichte benadering, en dragen in de toekomst graag bij aan het delen van onze expertise, zeker als we daarmee ons steentje kunnen bijdragen aan het verbeteren van het onderwijs!

Recente artikelen