“Ruggenmergstimulatie en pijnbestrijding bij diabetische polyneuropathie, een translationele benadering”

Array

Suikerziekte kan leiden tot zenuwschade, waarbij soms pijn in de voeten ontstaat. Omdat medicatie vaak niet effectief is wordt er gezocht naar andere behandelingen zoals ruggenmergstimulatie. In de klinische studies werd aangetoond dat ruggenmergstimulatie effectief is in 67% van de patiënten. Tevens werden aanwijzingen gevonden dat de uitkomst van ruggenmergstimulatie voorspeld zou kunnen worden door het meten van de dunne vezel functie. De dierexperimentele studies laten zien dat het effect van ruggenmergstimulatie onafhankelijk is van de gebruikte frequentie binnen het bereik van 5-500 Hz.

FBSS-12In de geïndustrialiseerde wereld, polyneuropathie veroorzaakt door diabetes mellitus (DM) is een van de meest voorkomende vormen van neuropathie. Diabetische neuropathie wordt veroorzaakt door het toxisch effect van glucose direct aan zenuwcellen. Bovendien wordt de schade van de zenuw structuren (centrale en perifere) vergezeld door een microvasculaire dysfunctie.

Meer dan 80% van de patiënten met DM-geïnduceerde polyneuropathie openbaart zich distaal en symmetrisch. De eerste symptomen zijn: tekenen van een verdoofd gevoel, brandende voeten, deze symptomen doen zich vooral voor tijdens die op de nacht en verergeren bij aanraking, en tintelend gevoel in de voeten. Ook aanvallen van schietend pijn kunnen voorkomen.

Goede beheersing van DM is essentieel. Als pijnstilling onvoldoende is, met amitriptyline of pregabaline monotherapie of combinatietherapie met amitriptyline en pregabaline moet worden beschouwd. Als pijn is nog steeds onvoldoende goed te behandelen is, heeft tramadol een plaats in combinatie met of in plaats van een tweedelijns pijnstilling. Bij patiënten die geen orale medicatie kunnen in te nemen, kan topische lidocaïne worden overwogen voor gelokaliseerde pijn.

Uit studie komt naar voren dat ruggemergstimulatie mogelijk lange termijn pijnverlichting kan bieden bij patiënten met deze pijnlijke diabetische polyneuropathie.

dhr.drs. Wouter A. Pluijms

“Spinal cord stimulation and pain relief in painful diabetic: polyneuropathy, a translational approach”

Dinsdag 1 juli 2014, 12.00 uur

Promotores: prof.dr. M. van Kleef; prof.dr. E.A. Joosten
Co-promotor: dr. C.G. Faber

Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen