Haringworm in verse vis uit supermarkt
Op Facebook zag ik vandaag een een video van Niki Jovanovic. Hierop zie je een levende haringworm die in een verpakking met verse kabeljauw zit. Deze kabeljauw lijkt besmet met de gevaarlijke parasiet, de haringworm (Anisakis). De haringworm (Anisakis simplex) is een wormachtige, behorend tot de nematoden, die voorkomt in zeevissen zoals haring en kabeljauw. Wanneer mensen de larven via het voedsel binnenkrijgen, kan een darmontsteking ontstaan met hevige buikkrampen. Ook kan de worm de darmwand doorboren en zich nestelen in het spierweefsel. Het kan aanleiding zijn tot ernstige buikpijnen en zelfs ophoesten van de nematode. In ernstige gevallen is chirurgisch ingrijpen noodzakelijk. In minder ernstige gevallen verdwijnt de parasiet vanzelf via de ontlasting of wordt gedood door het afweersysteem van het lichaam. Geen fijne “bijvangst” als je kabeljauwfilet in de supermarkt koopt.
Sinds 1968 zijn de Nederlandse vissers verplicht rauwe vis, dus ook kabeljauw, een etmaal bij -20 °C te bewaren of gedurende een bepaalde tijd in een zure marinade te leggen, om het risico van de haringworm te minimaliseren. Verse maatjesharing moet gedurende 24 uur worden ingevroren op een temperatuur van -20°C. Daardoor wordt de haringworm gedood. Haringworm komt ook voor in vele andere vissen, zoals kabeljauw, schelvis, makreel en zalm. In september 2007 heeft de Europese Unie dan ook beslist dat àlle vis die verkocht wordt om rauw te worden gegeten of die koud wordt gerookt, eerst gedurende 24 uur moet worden diepgevroren.
Bron: Facebook