Lichaamstemperatuur opstoken door bruin vet en ademhaling

0
537

Onderzoek bij ‘The Iceman’ Wim Hof en zijn tweelingbroer naar bruin vet en lichaamswarmte
MAASTRICHT, 14 juli 2014 – De productie van lichaamswarmte tijdens kou kan niet alleen worden beïnvloed door de aanmaak van bruin vet, maar ook door een speciale ademhalingstechniek. Dat blijkt uit onderzoek van Maastricht UMC+ bij ‘The Iceman’ Wim Hof en zijn tweelingbroer die niet aan koudetraining doet. Van bruin vet is bekend dat het tijdens kou wordt geactiveerd en gewichtsverlies kan stimuleren. Geheel in tegenstelling tot de verwachting bleek de tweelingbroer in periodes van milde kou net zo veel bruin vet te activeren en dezelfde hoeveelheid lichaamswarmte te produceren als ‘The Iceman’. De wetenschappers willen met het onderzoek naar bruin vet uiteindelijk bijdragen aan het bestrijden van ziektes als diabetes en obesitas.

wim-hof-the-iceman‘The Iceman’ Wim Hof is internationaal bekend vanwege zijn tolerantie voor extreme kou en verbrak daarmee al vele wereldrecords. Eerder onderzoek van Maastricht UMC+ bij ‘The Iceman’ toonde aan dat hij wel over bruin vet beschikt, maar niet meer dan een gemiddeld persoon. Dit type vetweefsel wordt geactiveerd in koude periodes om het lichaam warm te houden. Als gevolg daarvan gaat ook het energiegebruik omhoog. Die energie wordt gebruikt om warmte te produceren en er wordt door wetenschappers verondersteld dat meer bruin vet zodoende kan bijdragen aan gewichtsbehoud en gewichtsverlies.

Opmerkelijk
‘The Iceman’ en zijn tweelingbroer werden voor het onderzoek blootgesteld aan een temperatuur van 13°C. Een temperatuur waarvan bekend is dat bruin vet wordt geactiveerd. Bij beiden werd de activatie van dit type vetweefsel gemeten. Eveneens werd productie van lichaamswarmte als gevolg van blootstelling aan de milde kou bepaald. “Het resultaat was opmerkelijk,” zegt hoofdonderzoeker Wouter van Marken Lichtenbelt. “Beiden bleken namelijk gelijke hoeveelheden bruin vet te activeren en lichaamswarmte te produceren. Het is dus niet zo dat Wim Hof er wat betreft warmteproductie voordeel bij heeft dat hij zich regelmatig blootstelt aan extreme kou. Het wijst er nu op dat langere periodes bij milde kou effectiever zijn voor de aanmaak van bruin vet dan korte periodes bij grotere kou.”

Ademhalingstechniek
Een ander opmerkelijke bevinding is dat de opgewekte lichaamswarmte bij beide broers aanzienlijk hoger is dan bij een gemiddeld persoon. Onderzoeker Maarten Vosselman: “Het lijkt er op te wijzen dat een speciale ademhalingstechniek daar verantwoordelijk voor is. Beiden beoefenden namelijk die techniek zodra de temperatuur daalde.” De wetenschappers konden met een speciale merkerstof en een zogenoemde PET-CT scan de activiteit van de ademhalingsspieren meten en die bleek vele malen groter te zijn dan gebruikelijk. Op die manier wordt dus extra warmte gegenereerd. “Uiteindelijk willen we met ons onderzoek een advies kunnen geven over de meest effectieve manier om bruin vet te activeren,” zegt Vosselman. “Met het onderzoek willen we bijdragen aan het bestrijden van ziektes als diabetes en obesitas. En dat slechts door de thermostaat een graadje lager te zetten.”

De Maastrichtse wetenschappers publiceren hun onderzoeksresultaten in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

Bron: Maastricht UMC+