Reizigersadvies West-Afrika vanwege Ebola virus

0
713

Sinds februari 2014 is er een uitbraak van Ebola virus in West-Afrika. Er worden gevallen gemeld vanuit Guinee, maar ook in Liberia en Sierra Leone zijn mensen besmet geraakt. De WereldGezondheidsorganisatie (WHO) heeft in samenwerking met de gezondheidsautoriteiten van de landen in het getroffen gebied maatregelengen om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Ebola virus disease (EVD)
Ebola-virus veroorzaakt een ernstigeziekte die Ebola virus disease wordt genoemd. Er is voornamelijk risico op besmetting in de afgelegen gebieden waar de ziekte uitbreekt. Ebola virus wordt verspreid door direct contact met lichaamsvloeistoffen van zieke of dodemensen of dieren (bloed, ontlasting, urine, braaksel, sperma, zweet). Verspreiding van het virus door niezen of hoesten is nog nooit aangetoond. Vaak raken mensen besmet tijdens de begrafenis van een familielid. Het kan na besmetting twee tot 21 dagen duren voor de ziekteverschijnselen ontstaan. Vóór het ontstaan van de symptomen is er waarschijnlijk geen besmettingsrisico.

ebola virusEen besmetting met Ebolavirus begint meestal met klachten als hoofdpijn, spierpijn, extreme zwakte en vermoeidheid. Deze klachten gaan gepaard met braken, diarree, leverschade en nierschade. In sommige gevallen ontstaan inwendige en uitwendige bloedingen. 50-90% van de besmette personen overlijdt aan de ziekte. Er is geen vaccin tegen het Ebola virus beschikbaar. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties.

Advies voor reizigers
Het risico voor de reiziger is gering. Reizigers wordt geadviseerd naast de algemene hygiënemaatregelen, ook extra maatregelen in acht te nemen en contact met wilde dieren en besmette personen te vermijden.

Bron: WHO/LCR/RIVM

Vorig artikelKNRM waarschuwt voor pieterman
Volgend artikelOsteoporose bij COPD patiënten: een 5 stappenplan voor de diagnostiek en behandeling
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.