Subsidie voor onderzoek naar antistoffen bij reuma
ArrayMet een Klinisch Fellowship van ZonMW kan reumatoloog dr. Ulrich Scherer (LUMC) onderzoek gaan doen naar de rol van bepaalde antilichamen bij het ontstaan van reuma.
Uit eerder onderzoek van onder andere het LUMC is bekend dat zogenoemde anti-citrullinated-proteïne-antistoffen, oftewel ACPA’s, verband houden met de ernst en het ontstaan van reumatoïde artritis. Reumapatiënten met zulke ACPA’s in het bloed hebben een ernstigere vorm van de ziekte, met meer gewrichtsschade. Mensen zonder reuma bij wie ACPA’s in het bloed worden aangetroffen, hebben een hogere kans om in de toekomst reuma te ontwikkelen.
Ontstekingen
Het is nog niet bekend waarom sommige mensen ACPA’s aanmaken en ook niet wat deze antistoffen precies doen. “Maar we vermoeden wel dat de ACPA’s actief bijdragen aan het ontstaan en het verergeren van reumatoïde artritis”, zegt Scherer. “Met celproeven in het laboratorium hebben we namelijk aangetoond dat ACPA’s tot ontstekingen leiden.” Opvallend is dat roken, sowieso al een risicofactor voor reuma, juist in combinatie met ACPA’s in het bloed de kans op reuma nog veel sterker vergroot: tot wel meer dan twintig keer.
Suikerstructuren
Scherer gaat zijn onderzoek richten op suikerstructuren die op ACPA’s zitten. “ACPA’s hebben suikerstructuren die andere antilichamen niet hebben. Ook dragen ACPA’s de suikers op een andere positie dan de meeste antilichamen”, licht hij toe. “Ik wil met de ZonMW-subsidie uitzoeken waarom die suikers bij ACPA’s op die aparte plek zitten, en wat dat betekent in relatie tot het ontstaan van reuma. Als we dat beter begrijpen, kunnen we wellicht behandelingen ontwikkelen die daarop ingrijpen. Daarmee hopen we dan reuma te kunnen voorkomen”, besluit Scherer.
Bron: LUMC