Subsidie voor onderzoek naar antistoffen bij reuma

Array

Met een Klinisch Fellowship van ZonMW kan reumatoloog dr. Ulrich Scherer (LUMC) onderzoek gaan doen naar de rol van bepaalde antilichamen bij het ontstaan van reuma. 
Ulrich Scherer krijgt een Klinisch Fellowship van ZonMW voor reumaonderzoekUit eerder onderzoek van onder andere het LUMC is bekend dat zogenoemde anti-citrullinated-proteïne-antistoffen, oftewel ACPA’s, verband houden met de ernst en het ontstaan van reumatoïde artritis. Reumapatiënten met zulke ACPA’s in het bloed hebben een ernstigere vorm van de ziekte, met meer gewrichtsschade. Mensen zonder reuma bij wie ACPA’s in het bloed worden aangetroffen, hebben een hogere kans om in de toekomst reuma te ontwikkelen.

Ontstekingen
Het is nog niet bekend waarom sommige mensen ACPA’s aanmaken en ook niet wat deze antistoffen precies doen. “Maar we vermoeden wel dat de ACPA’s actief bijdragen aan het ontstaan en het verergeren van reumatoïde artritis”, zegt Scherer. “Met celproeven in het laboratorium hebben we namelijk aangetoond dat ACPA’s tot ontstekingen leiden.” Opvallend is dat roken, sowieso al een risicofactor voor reuma, juist in combinatie met ACPA’s in het bloed de kans op reuma nog veel sterker vergroot: tot wel meer dan twintig keer.

Suikerstructuren

Scherer gaat zijn onderzoek richten op suikerstructuren die op ACPA’s zitten. “ACPA’s hebben suikerstructuren die andere antilichamen niet hebben. Ook dragen ACPA’s de suikers op een andere positie dan de meeste antilichamen”, licht hij toe. “Ik wil met de  ZonMW-subsidie uitzoeken waarom die suikers bij ACPA’s op die aparte plek zitten, en wat dat betekent in relatie tot het ontstaan van reuma. Als we dat beter begrijpen, kunnen we wellicht behandelingen ontwikkelen die daarop ingrijpen. Daarmee hopen we dan reuma te kunnen voorkomen”, besluit Scherer.


Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen