
Nieuwe genen ontdekt voor aangeboren afwijking hypospadie
ArrayIn een groot Deens onderzoek bij jongens met de aangeboren urologische afwijking hypospadie zijn 17 nieuwe genetische varianten gevonden plus een variant in het gen DGKK, dat in 2010 in Nijmegen werd ontdekt. Het Radboudumc leverde een belangrijke bijdrage aan dit onderzoek met DNA-materiaal van bijna 1.400 kinderen uit de AGORA (Aetiologisch onderzoek naar Genetische en Omgevings-Risicofactoren voor Aandoeningen bij kinderen) data- en biobank. De resultaten van het onderzoek zijn recent gepubliceerd in Nature Genetics.
Hypospadie
Hypospadie is een veelvoorkomende aangeboren afwijking, die bij drie tot zeven op de 1.000 jongens voorkomt. Hierbij mondt de plasbuis niet uit op het topje van de penis, maar ergens aan de onderkant of zelfs in de balzak. Vaak worden jongens met hypospadie op jonge leeftijd geopereerd. Toch kunnen er later nog vervelende lichamelijke, psychische of seksuele gevolgen zijn.
Achttien genen
Het in Denemarken uitgevoerde onderzoek was een zogenaamde genoombrede associatiestudie, waarin meer dan 500.000 genetische variaties onder de loep genomen werden. In eerste instantie leken 33 genvarianten een sterke relatie te hebben met hypospadie bij Deense kinderen. Na verder onderzoek met DNA van kinderen uit de AGORA biobank in Nijmegen en kinderen uit Zweden bleven hiervan 18 genen over. De sterkste veroorzaker was het al eerder in het Radboudumc gevonden DGKK-gen. Jongens met een afwijking hierin hebben een 2,5 keer grotere kans om geboren te worden met hypospadie dan andere jongens. De andere gevonden genen verhogen die kans 1,2 tot 1,6 keer. Een aantal van deze genen liggen in gebieden op het chromosoom die een belangrijke rol spelen in de embryonale ontwikkeling. Dit biedt goede aanknopingspunten voor verder onderzoek naar het ontstaan van hypospadie.
Duurzaam netwerk
“Dit is een prachtig voorbeeld van de internationale samenwerking die voortkomt uit de AGORA dataverzameling, waar we bijna tien jaar geleden mee begonnen zijn,” zegt Nel Roeleveld, een van de projectleiders van AGORA. Door dit duurzame netwerk van epidemiologen, genetici en kinderartsen speelt het Radboudumc niet alleen een belangrijke rol in de wereld van de hypospadie, maar ook op het terrein van anorectale malformaties en aangeboren nierafwijkingen.
Bron: Radboudumc