Afdeling Radiotherapie Catharina Ziekenhuis volgens patiënten in nationale top

De afdeling Radiotherapie van het Catharina Oncologiecentrum behoort volgens patiënten tot de top drie van Nederland. Met name de deskundigheid van het personeel en de omgang met de laboranten worden zeer hoog gewaardeerd. Ook het feit dat patiënten steeds met dezelfde radiotherapeut te maken krijgen en inspraak hebben op het tijdstip van de bestralingsbehandelingen, wordt als bijzonder prettig ervaren. Dat blijkt uit de uitkomsten van de CQ-index (Consumer Quality Index) Radiotherapie; een vragenlijst waarin concrete patiëntenervaringen met zorg worden gemeten.


De afdeling Radiotherapie is de enige in zijn soort in Zuidoost Brabant. Tachtig procent van de patiënten komt voor bestralingen uit de omliggende regio-ziekenhuizen. “En juist daarom is het zo mooi dat we door patiënten met een 9,3 zijn beoordeeld”, zegt radiotherapeute Hetty van den Berg. “Voor veel patiënten is dit niet hun vertrouwde ziekenhuis, maar toch waarderen ze onze behandeling met zo’n hoog cijfer. Dat is fantastisch.” Tegelijkertijd is Van den Berg blij dat er ook enkele kleine verbeterpunten uit het onderzoek naar voren kwamen. “We doen het goed, maar het kan altijd nog beter. Het is bijzonder om van de patiënten zelf te horen wat er anders kan en moet. Daar kunnen wij onze zorg nog verder mee optimaliseren. Zo is uit het rapport gekomen dat we de informatie in het nazorgtraject nog verder kunnen verbeteren.”

Catharina Oncologiecentrum
De afdeling Radiotherapie is één van de drie pijlers onder het Catharina Oncologiecentrum. Ook de dagbehandeling, waar patiënten chemotherapie krijgen, en de poliklinieken worden in de CQ-onderzoeken altijd hoog gewaardeerd door patiënten. “We hebben in ons oncologiecentrum veel aandacht voor onze patiënten. Kanker is een ingrijpende ziekte. Wij vinden dat onze patiënt zo comfortabel mogelijk opgevangen en behandeld moet worden. Zo snel mogelijk, zo kort mogelijk en zo prettig mogelijk,” zegt afdelingsmanager Ingrid Wolbert van het Catharina Oncologiecentrum.

Radiotherapie (bestraling) is met chirurgie en chemotherapie één van de belangrijkste behandelmethoden van kanker. Het is voor het eerst dat afdelingen Radiotherapie van ziekenhuizen door een gestandaardiseerd meetinstrument onderling met elkaar te vergelijken zijn. De CQ-index Radiotherapie is de Nederlandse standaard voor het meten van de kwaliteit van zorg volgens patiënten. De vragenlijst is in 2013 uitgezet onder een steekproef van meer dan 2000 patiënten van zeventien van de twintig radiotherapeutische centra in Nederland.

Recente artikelen