Laatste hiv-cellen wakker schudden

0
451

De laatste hiv-cellen die zich verstopt houden in het lichaam opsporen, wakker schudden en vatbaar maken voor medicatie. Dat onderzoek kan de afdeling Biochemie uitvoeren, dankzij toegekende grants.

Primeur
Als de ‘shock & kill’-missie slaagt, zou het een wereldprimeur zijn. Patiënten met hiv zijn nu nog hun leven lang gebonden aan het dagelijks slikken van medicatie.

TokamehMahmoudi_200Grants
De onderzoeksgroep van dr. Tokameh Mahmoudi kreeg voor z’n fundamentele onderzoek twee grants toegekend: een ERC Starting Grant van € 1,5 miljoen, en € 250.000 van het Aids Fonds.

Lastpak
Reseachers zoeken al tientallen jaren naar een middel dat hiv-besmetting volledig kan genezen. Maar het virus blijkt een lastpak. Als met medicatie is gestart, verstopt hiv zich in bepaalde cellen. Deze zijn weliswaar niet actief, maar het virus blijft wel sluimerend aanwezig.

Weer actief
Staakt de patiënt de medicatie, dan wordt het virus na verloop van tijd weer actief, en volgt een nieuwe infectieronde. In theorie hoeft daarvoor in het lichaam maar één zo’n cel achter te blijven.

Wakker
De hoop is nu gericht op een methode om deze laatste restjes latente, besmette cellen wakker te maken, om ze te kunnen vernietigen met antivirale middelen.

Nederland
In Nederland leven zo’n 25.000 mensen met hiv en dit aantal neemt toe, meldt het Aids Fonds. Wereldwijd gaat het om 35 miljoen geïnfecteerden.

Bron: Erasmus MC

Vorig artikel‘Je longen trainen met muziek’
Volgend artikelVerminderde vruchtbaarheid, uw eigen schuld, dus zelf betalen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.