Genetisch defect in aanmaak aminozuur veroorzaakt zeldzaam Neu-Laxova syndroom

Array

Neu-Laxova syndroom blijkt ernstige variant van stofwisselingsziekte
Genetisch onderzoek laat zien dat drie genen die voor de aanmaak van het aminozuur L-serine zorgen, het zeer zeldzame Neu-Laxova syndroom kunnen veroorzaken. Kinderen met dit syndroom worden vaak dood genoren. Het syndroom is daarmee  de hevigste variant van L-serine stofwisselingsziekten. Rocio Acuna-Hidalgo van het Radboudumc schrijft samen met een internationaal onderzoeksteam hierover in The American Journal of Human Genetics.

Het Neu-Laxova syndroom is een zeer zeldzame aandoening die bij minder dan één op de miljoen kinderen voorkomt. Vaak worden kinderen met Neu-Laxova dood geboren.

dnaZe hebben een ernstige groeiachterstand en verschillende lichamelijke vervormingen. Onderzoekers uit Saudi-Arabië wezen eerder dit jaar een mutatie in het PHGDH-gen al aan als veroorzaker van het Neu-Laxova syndroom. Dit gen zorgt voor de eerste stap in de aanmaak van het aminozuur L-serine in het lichaam.

Rocio Acuna-Hidalgo en haar collega’s wijzen nu ook twee andere genen aan als veroorzakers van Neu-Laxova. Zij vonden in vier families waarbij de ziekte voorkomt een afwijking in het gen PSAT1, dat zorgt voor de tweede stap in de aanmaak van L-Serine. Bij één familie, bleken mutaties in het gen PSPH, dat  voor de laatste stap in L-serine productie zorgt, de veroorzaker van het syndroom. Het was al bekend dat deze genen betrokken zijn bij diverse stofwisselingsziekten, maar nog niet dat zij ook allemaal het ernstige Neu-Laxova syndroom kunnen veroorzaken.

Zelf maken van aminozuur
L-serine is een aminozuur dat een belangrijke grondstof is voor enzymen en andere moleculen die nodig zijn voor een gezonde stofwisseling. Het lichaam kan dit aminozuur normaal gesproken zelf aanmaken en hoeft het niet binnen te krijgen via de voeding. Kinderen met een aangeboren L-serinetekort worden klein geboren en hebben een kleine hoofdomtrek en herseninhoud. Zij hebben een ernstige psychische en motorische achterstand in de ontwikkeling. Daarnaast hebben kinderen met een PHGDH-defect epileptische aanvallen die niet of nauwelijks onder controle te krijgen zijn met medicatie. Bij embryo’s met het Neu-Laxova Syndroom zijn de L-serine tekorten zo sterk dat zij niet levensvatbaar zijn.

Alexander Hoischen, coördinator van dit onderzoek zegt: “Dit onderzoek laat zien dat complexe aandoeningen zoals het Neu-Laxova syndroom het extreme eindstation zijn van een serie van vergelijkbare aandoeningen, waarvan de meeste al bekend zijn. Het is waardevol om deze zeldzame genetische syndromen te onderzoeken. Het leert ons veel over de genetica van de embryonale ontwikkeling, wat ons uiteindelijk bruikbare inzichten op kan leveren over het ontstaan en de behandeling van stofwisselingsziekten.”

Bron: Radboudumc

Recente artikelen