Behandeling jonge patiënten met statines is effectief

Array

Jonge patiënten met een erfelijk verhoogd cholesterolgehalte hebben baat bij een langdurige behandeling met statines vanaf de kinderleeftijd. Dit blijkt uit een langetermijnonderzoek dat is uitgevoerd door onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Uit de studie, die deze week is gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift JAMA blijkt verder dat de behandeling veilig is.

Familiaire hypercholesterolemie (FH) is een veel voorkomende erfelijke aandoening waarbij patiënten vanaf de geboorte sterk verhoogde cholesterolwaarden in het bloed hebben.

statinesEen hoog cholesterolgehalte versnelt het proces van aderverkalking waardoor deze patiënten een hoog risico hebben op vroegtijdige hart- en vaatziekten. Patiënten met FH worden met krachtige cholesterolverlagende medicijnen behandeld, waarvan statines de belangrijkste zijn.

De mate van aderverkalking is vast te stellen door de dikte van de halsslagader te meten met een echo. Onderzoek liet zien dat bij onbehandelde kinderen met FH al voor de puberteit sprake is van aderverkalking. Daarom wordt in de huidige richtlijn geadviseerd kinderen met FH vanaf 8 jaar met statines te behandelen. Er is echter nog niet onderzocht hoe veilig en effectief dit is op de lange termijn.

Onderzoekers van het AMC in Amsterdam hebben ruim tweehonderd kinderen met FH tussen de 8 en 18 jaar, tien jaar lang gevolgd. De kinderen werden gedurende deze periode met statines behandeld en vergeleken met hun 95 broertjes en zusjes die geen FH hebben. Na tien jaar bleek de toename in de vaatwanddikte in beide groepen hetzelfde te zijn, wat aangeeft dat de patiënten met FH een ‘normale’ aderverkalking hebben. De behandelde FH-patiënten hebben nog steeds hogere cholesterolwaarden en een iets dikkere vaatwand dan hun broers en zussen.

Volgens onderzoeker Meeike Kusters betekent dit dat overwogen moet worden de behandeling te intensiveren of op jongere leeftijd te beginnen met het geven van medicijnen. Tussen de behandelde FH-patiënten en hun gezonde broers en zussen waren geen verschillen in groei, ontwikkeling, en opleidingsniveau. Ook traden bij de FH-patiënten geen ernstige bijwerkingen op.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen